Kleinkinderen van Stijn kwamen mee ‘Streuvelen‘ door Heule

De broers Frank en Karel Baert met tussen hen in Leentje Vandemeulebroecke bij de opening van de wandeling ‘Streuvelen door Heule’ bij een graffitidoek aan de gevel van het laatste huis waar hun grootvader als jonge knaap in Heule gewoond heeft.© KDS
De broers Frank en Karel Baert met tussen hen in Leentje Vandemeulebroecke bij de opening van de wandeling ‘Streuvelen door Heule’ bij een graffitidoek aan de gevel van het laatste huis waar hun grootvader als jonge knaap in Heule gewoond heeft.© KDS
Noël Maes

In 2021 is het 150 jaar geleden dat Stijn Streuvels in Heule geboren werd. Dat gaat gepaard met verscheidene herdenkingsinitiatieven in de regio.

Vorig weekend werd de aftrap gegeven met de multimediale wandeling ‘Streuvelen door Heule’. Drie kleinkinderen van de schrijver kwamen hiervoor zaterdag speciaal naar Heule. “We zijn vereerd met dit eerbetoon door de mensen van zijn geboortedorp”, zegden ze achteraf, “en we hebben vooral zelf ook heel wat opgestoken over de kinderjaren van onze grootvader.”

De vereniging De Griffioen, die allerlei volksfeesten organiseert, kon wegens de coronapandemie lange tijd niet meer naar buiten komen. Een speciale wandeling rond Heules bekendste ‘zoon’ Stijn Streuvels was de ideale manier om weer wat leven in het ‘feestdorp’ te brengen. Bart Huysentruyt, actief bij zowel De Griffioen als de heemkring Langd d’Heuleboorden, was de geschikte man om het idee uit te werken.

“Mijn aards paradijs”

De wandeling werd zaterdagmiddag geopend. Drie (van de twaalf) kleinkinderen van Streuvels kwamen speciaal naar Heule en waren erg enthousiast. Leentje Vandemeulebroecke (79) is de dochter van Streuvels’ oudste dochter Paula en groeide op in Machelen (Zulte). Zij woont nu in Antwerpen, maar wilde er met haar man prof. Ludo Simons absoluut bij zijn. Ze is een van de weinigen van de volgende generaties die ook literair actief is, onder andere als dichteres onder het pseudoniem Jo Gisekin.

Ook de broers Frank en Karel Baert waren erbij. Zij zijn de zonen van jongste dochter Isa Lateur die met haar gezin in Leuven en in Sint-Kruis-Brugge gewoond heeft. Frank (66) woont in Oostnieuwkerke en is verbonden aan de KU Leuven, Karel (61) woont in Wijgmaal (Leuven) en is sinds kort ceo van de Bankenfederatie.

Maurits Mahieu (uiterst rechts) was een van de kinderen die als ‘jonge Streuvels’, samen met hun ouders, een koetstochtje door Heule mochten maken.© KDS
Maurits Mahieu (uiterst rechts) was een van de kinderen die als ‘jonge Streuvels’, samen met hun ouders, een koetstochtje door Heule mochten maken.© KDS

“Wij wisten natuurlijk wel al veel over onze grootvader, maar we hebben toch heel wat bijgeleerd, vooral door enkele plaatsen te zien die hij nog gekend heeft en onveranderd zijn”, zegden ze na afloop. Zo zagen ze het huis van de brouwer waar de kleine Frank Lateur soms in de grote tuin mocht spelen en die hij ‘mijn aards paradijs’ noemde. In de kerk konden ze de authentieke doopvont (met gedenkplaatje) zien waar Streuvels op 4 oktober 1871 – daags na zijn geboorte – gedoopt werd.

App tot oktober geactiveerd

Vooral op zondag, toen de zon zich liet zien, gingen honderden wandelaars het traject in gezinsbubbels of klein groepjes verkennen. Onderweg was er in Heule-Watermolen voor de gelegenheid ook een Streuvelsterras. Bijzonder leuk in het openingsweekend was ook de wedstrijd waarbij kinderen tussen 9 en 12 jaar zich moesten verkleden als de jonge Stijn Streuvels. Ze mochten allemaal mee met koets voor een tochtje door Heule.

Voor de wandeling zelf werden de modernste multimediatechnieken ingeschakeld, om ook jongere generaties Streuvels te leren kennen. Zo kun je op tien plaatsen met de smartphone een verhaal beluisteren met de stemmen van een aantal bekende Heulenaars. De 7,5 kilometer lange wandeling is via een app gratis te downloaden op www.erfgoedapp.be en blijft daar nog tot eind oktober geactiveerd.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten