Kleinere bubbels en alleen gaan winkelen: dit besliste de Veiligheidsraad

© belga
Laurens Kindt

Vanaf woensdag worden de sociale bubbels verplicht kleiner gemaakt. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist. Het aantal aanwezigen op evenementen wordt gehalveerd en huwelijken worden beperkt tot 10 personen.

Momenteel mag iedereen per week vijftien mensen zien en dat mogen elke week andere mensen zijn. Vanaf woensdag geldt dat elk gezin in zijn bubbel nog vijf mensen erbij mag nemen maar dat moeten de volgende vier weken altijd dezelfde mensen zijn. Kinderen onder de 12 worden niet meegeteld.

Uitstappen of ontmoetingen met familie of vrienden mag nog met maximaal tien personen. “Deze groep van 10 personen bestaat uit mensen van je eigen huishouden en de 5 extra mensen in je bubbel”, verduidelijkt viroloog Marc Van Ranst aan onze redactie. Kinderen jongeren dan 12 worden hierbij niet meegerekend.

Ook recepties en banketten moeten beperkt blijven tot 10 personen. De maatregel geldt niet voor jeugdkampen, speelpleinwerking of andere op jongeren gerichte activiteiten.

Wat het winkelen betreft: men zal opnieuw alleen naar de winkel moeten en de duur van het winkelbezoek wordt opnieuw beperkt tot dertig minuten.

Evenementen

De Veiligheidsraad boog zich ook over de evenementen. Daar mogen nu nog 200 mensen (binnen) en 400 mensen (buiten) op aanwezig zijn. Die aantallen worden nu gehalveerd. Op die evenementen zal het verplicht zijn om een mondmasker te dragen.

Premier Wilmès roept ook de lokale overheden op om hun verantwoordelijkheid te nemen. “Ze hebben alle ruimte om dat te doen. De urgentie van de situatie in Antwerpen vraagt dat bijvoorbeeld. We vragen aan de lokale overheden om alle evenementen op hun grondgebied te herbekijken en, indien nodig, ze te annuleren”, klinkt het. De beloofde gratis treintickets zullen pas in september beschikbaar zijn, “om grootschalige samenscholingen te vermijden”, aldus de premier die ook nog eens elke burger opriep om na te denken over de manier waarop hij of zij de strijd tegen het virus aangaat.

“Als we ons allemaal aan de regels houden, respecteren en beschermen we de mensen die we graag zien. We moeten er alles aan doen om een nieuwe lockdown te vermijden. We nemen deze maatregelen niet graag want we beseffen dat we raken aan de fundamentele vrijheden van de mensen maar het is nodig. We moeten die curve weer omlaag krijgen”, besloot de premier.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.