Kleiner leeftijdsverschil maar even zachte zeden als Jambers en Naessens!

Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Frank Buyse (60) zit óók thuis, maar gaat elke dag op zoek naar wat zon in donkere coronatijden. En deelt die graag. Wat hoop en humor, elke dag een vitamientje.

We zijn hier in ons kot de nieuwe Paul Jambers en Pascale Naessens. Nu ja, met dat verschil dat Pascale 24 jaar en Ann maar 3 jaar jonger is. Maar een mens kan niet alles hebben in het leven. Graptje, zoetje.

Ik leg uit. We zijn al twintig jaar samen en we kunnen heel veel samen. Eigenlijk alles. Maar niet wérken. Het was hopeloos. Samen een zetel de trappen naar beneden sleuren…: zó houden, dat gaat toch beter…!? Neen zó… (achteraf heb ik dan gelijk, maar kan zij dat niet toegeven). Iets aan de computer: blijf er af, je hebt er geen verstand van…! (achteraf heeft zij gelijk, maar kan ik dat niet toegeven). Zelfs samen de vaatwasmachine legen lukt niet: ik zet alles verkeerd en zij gaat te snel. Of afwassen: ik teveel schuim en zij teveel brokken.

Tot ik gisteren om precies 15.30 uur (dat zijn hier lockdowndagen met structuur!) van mijn schrijverskamer naar beneden kwam voor een kop koffie. Want de kalk- en waterfilter was geleverd, eindelijk weer topkoffie!

Tarara, Ann stond met een gezicht als een donderwolk te trekken en te sleuren aan wat later zou blijken de ‘zetgroep’ van de Philips Super Automatic Espresso Machine, EP 5335 of EP 5345, ik wil er vanaf zijn. “Ik installeerde die filter perfect, maar nu zit dat rotding muurvast”, blies ze. “Ik ben al een uur aan het trekken en sleuren eraan.”

Paul Jambers en Pascale Naessens gaan in deze coronatijden veel zachter met elkaar om.
Paul Jambers en Pascale Naessens gaan in deze coronatijden veel zachter met elkaar om.© BELGA

Ik glimlachte. Zag mijn kans. Greep naar de gebruiksaanwijzing. Ik verzamelde al mijn emotionele en andere intelligentie, wees op pagina 129 naar het ‘waarschuwingspictogram’. En dan naar onze Super Machine, waar dus hetzelfde pictogram ook na een uur nog steeds boosaardig stond te flikkeren. En las voor: De zetgroep wordt geblokkeerd door gemalen koffie. Maak de zetgroep schoon. Keek haar ontzettend slim in de ogen. Ik kreeg een beet terug: heb ik al gedaan!

Ik versaagde niet. Pagina 132 Problemen oplossen. Probleem: Ik kan de zetgroep niet verwijderen. Oorzaak: De zetgroep staat niet in de juiste stand. Oplossing: Reset het apparaat als volgt: Plaats de lekbak en de koffiedik terug. Sluit vervolgens de servicedeur en schakel het apparaat uit en weer in. Probeer opnieuw om de zetgroep te verwijderen…

Anderhalve minuut later dronken we topkoffie. “We kunnen toch samenwerken”, fluisterde Ann. Ik wilde iets zeggen over onmisbare intelligentie maar deed dat maar niet.

Wat hebben Jambers en Naessens daar nu mee te maken? Wel, zij gaan in deze coronatijden, zeggen ze in de boekskes, veel zachter met elkaar om. Wij dus ook. Kunnen nu ook al samenwerken. Ik kan al niet meer wachten om samen naar de Brico te trekken. Om samen hele kasten in elkaar te knutselen. Samen schilderen, behangen… Hele computerprogramma’s samen creëren. Indien nodig een piano langs de trap naar beneden zweven! Al ben je maar drie jaar jonger, zoetje.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.