Klein Zaaltje maakt plaats voor voetgangersdoorsteek

De onderpastorie en het klein zaaltje naast de kerk.© Foto Coghe
De onderpastorie en het klein zaaltje naast de kerk.© Foto Coghe
Trui Lievens
Trui Lievens Medewerker KW

De gemeente heeft het bekende ‘Klein Zaaltje’ in de Nieuwstraat aangekocht van de kerkfabriek. Bedoeling is om het zaaltje, waar in een ver verleden heel wat activiteiten plaatsvonden, af te breken om een doorgang voor voetgangers te maken tussen de Proosdijeparking en de kerk.

“Het idee is om de verbinding tussen de parking Proosdije, de kerk, de fonteinen achter de kerk en de Markt meer toegankelijk te maken”, legt schepen Toon Vancoillie uit. “Zo kunnen voetgangers, die hun auto op de parking Proosdije hebben achtergelaten, via de achterkant van de kerk onmiddellijk de Markt bereiken. Tegelijk zou die zone achter de kerk samen met de naastliggende fonteinen meer opgewaardeerd worden.” De plannen worden nog verder uitgewerkt in de volgende maanden. “Er zijn nog heel wat praktische problemen op te lossen, zoals het niveauverschil”, verduidelijkt de schepen.

De kerkfabriek verkoopt ook de voormalige onderpastorie naast het zaaltje. Daarvoor toonde een aannemer al interesse. De onderpastorie, die de voorbije jaren werd verhuurd, zal worden afgebroken en in de plaats komen appartementen. “De woning voldoet niet meer aan de huidige normen voor verhuur”, legt Frans Waerenburgh, voorzitter van de kerkfabriek uit. “En renovatie zou ons te veel kosten. De woning apart van het zaaltje verkopen was ook geen optie, omdat de woning te veel van zijn marktwaarde zou verliezen.”

Nauwelijks gebruikt

“Bovendien zijn ook aan het kleine zaaltje veel onkosten en werd het nog nauwelijks gebruikt”, betreurt de voorzitter. “Nochtans hebben we vijf jaar geleden het dak vernieuwd en nieuwe stoelen aangekocht. We proberen nu de inboedel apart te verkopen om nog wat centen te recupereren. Toch zijn we blij met de plannen van de gemeente, de doorgang is toch van algemeen nut en op die manier wordt de site ook opgewaardeerd.”

De uitvoering van de plannen zal waarschijnlijk ten vroegste gebeuren met de afbraak van de oude onderpastorij en de voormalige dokterswoning Bouciqué aan de overkant. Ook daar komen appartementen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.