Klasgenoten timmeren aan toneelstuk met acteurs van vijftig jaar geleden

Oud-adjunct-secretaris en oud-lesgever André Vandenbroucke is op zoek naar de leerlingen met leercontract uit de Beroepsopleiding Middenstand 1960-70 in de Lekkerbeetstraat in Kortrijk. Hij wil hen verzamelen voor een grote reünie in oktober. Negen leerlingen tekenden al present.

© foto.j-sergyssels

Op 5 oktober zal het dag op dag 50 jaar geleden zijn dat 16 leerlingen uit verschillende beroepen van de Beroepsopleiding Middenstand het toneelstuk La Casa opvoerden. André Vandenbroucke (84), die toen adjunct-secretaris Leercontracten was en lesgever bij de Beroepsopleiding, wil dit stuk nu opnieuw opvoeren tijdens een geplande reünie van alle leerlingen uit de periode 1960-70.

“Per jaar zag ik ruim 500 leerlingen van verscheidene opleidingen de revue passeren: van banketbakker, kapper en houtbewerking tot wever, schilder en uurwerkmaker”, vertelt André, die toen de leercontracten opmaakte. “Ik trok een keer per jaar naar de ‘patrons’ en eenmaal per jaar naar de ouders. Als iemand zich niet ‘jeunde’ bij zijn baas, zocht ik iemand anders tot ze zich wel ‘jeunden’.”

Negen oud-leerlingen reageerden al positief op een eerste uitnodiging. Onder hen bakker Luc Claerhout (66), kapper Paul Delplancke (65), medewerker van De Lijn Didier Maes (66) en kapper Freddy Vansteenkiste (66) die in 1969 meespeelden in het toneel. “Het was een toffe ervaring. Ik herinner mij dat ik toen de rol van Pino speelde. Mijn grote liefde voor toneel is daar gegroeid. Ik speel nu nog altijd bij de Kortrijke Revue”, zegt Didier.

André Vandenbroucke verzamelde al enkele oud-leerlingen zoals Donald Fraeyman, Paul Delplancke, Lorna Bostyn, Luc Claerhout, Didier Maes, Freddy Vansteenkiste, Gino Bohez, Toon Claerhout en Johan Sergyssels .
André Vandenbroucke verzamelde al enkele oud-leerlingen zoals Donald Fraeyman, Paul Delplancke, Lorna Bostyn, Luc Claerhout, Didier Maes, Freddy Vansteenkiste, Gino Bohez, Toon Claerhout en Johan Sergyssels .© TVK

Meli

Verder waren ook kapster Lorna Bostyn (52), beenhouwer Gino Bohez (74), winkelier Toon Claerhout (74), drukker Donald Fraeyman (72) en fotograaf Johan Sergyssels (65) aanwezig. “Alhoewel ik slechts 1 jaar de opleiding houtbewerking volgde, herinner ik het mij als een leuke periode met een guitige bende. André was een toffe man die altijd voor iedereen met de glimlach klaar stond en hielp waar hij kon”, zegt Johan.

“Ik heb formidabele herinneringen aan die periode. André was door iedereen graag gezien. Wat ik mij het best herinner is een van onze eerste jaarlijkse daguitstapjes. We trokken toen naar het Meli Park, nu Plopsaland. Tijdens de heenreis zaten de meisjes stil langs de ene kant van de bus, wij jongens langs de andere kant. Dat moest toen zo. Bij de terugreis zaten jongens en meisjes allemaal door elkaar. Elk had een lief gevonden”, lacht Donald.

Wie oud-leerling is van de periode 1960-70 kan een briefje schrijven naar André Vandenbroucke, Burgemeester Pyckestraat, 23a bus 13 in Kortrijk of mailen naar vdb.andre@skynet.be. Een telefoontje op 0478 316 679 kan ook.

“Ik hoop op zo’n honderd man”, besluit André.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.