Klare kijk op het veld, straks ook in de studio van Sporza: Heleen Jaques

Heleen Jaques wordt vanaf deze maand één van de nieuwe analisten bij Sporza. De 30-jarige Torhoutse, die dit seizoen als kapitein landskampioen werd met RSC Anderlecht, zal mee wedstrijden analyseren. Als speelster heeft ze steeds een heldere analyse klaar en dat kan ze nu in de studio bewijzen voor het grote publiek.

Als topspeelster bij de Red Flames werd Heleen zelf al vaak geïnterviewd door haar nieuwe tijdelijke collega’s van Sporza. © Foto Belga

Heleen Jaques heeft 84 caps bij de Red Flames, de nationale damesvoetbalploeg die vorig jaar voor het eerst aan een groot voetbaltornooi deelnam. Daarnaast bouwde ze in binnen- en buitenland (in Duitsland) een knappe carrière uit als verdedigster. De Torhoutse heeft ook een klare kijk op het voetbal en dat is onder meer Sporza niet ontgaan. Onder meer Imke Courtois en Karl Vannieuwkerke lieten de naam van Heleen vallen bij de redactie. “Wesley Sonck en Gert Verheyen kenden mij dan ook al via Mario (Ballegeer, haar vriend, red.). Zo mocht ik een testavond doen tijdens de finale van de Europa League tussen Atlético Madrid en Marseille.”

“Het was in het begin wat onwennig, dat geef ik ook eerlijk toe. Ik heb er gewoon mijn mening gegeven over wat ik op basis van de eerste en de tweede helft zag. Blijkbaar kwam dat overeen met wat Gert Verheyen en Wesley Sonck in de studio aan het zeggen waren. Achteraf kreeg ik te horen dat het positief was en dat ze mij wilden integreren bij de andere analisten. Ik zal alvast mijn best doen, al ben ik er mij van bewust dat er altijd voor- en tegenstanders zijn.”

Heleen Jaques trekt ditmaal niet zelf het nationale shirt aan, maar zal wel de prestaties van anderen beoordelen tijdens het WK voetbal.
Heleen Jaques trekt ditmaal niet zelf het nationale shirt aan, maar zal wel de prestaties van anderen beoordelen tijdens het WK voetbal.© Foto Belga

ploegen leren kennen

“De eerste tip die ik van de meesten kreeg, is om gewoon mezelf te zijn. Spontaniteit is belangrijk. Ik zal alvast nog eens afspreken met Imke. Via Mario (videoanalist bij Club Brugge, red.) ben ik matchen aan het bekijken op een andere manier. Vroeger keek ik ook als een supporter. Je moet de ploegen vooral leren kennen. Wat is hun speelstijl? Hoe scoren ze? Waardoor krijgen ze doelpunten tegen? Ik moet ook vooral zeggen wat ik zie. Soms zie ik iets en denk ik dat het logisch is, maar dat is niet voor iedereen het geval.”

via talkshow

“De bedoeling is dat ik naar het publiek toe naar voor wordt gebracht via een talkshow. Dat is op zondag 17 juni om 22 uur, de avond voor de eerste match van de Rode Duivels. Dan zal het vooral over de nationale ploeg gaan en word ik voorgesteld.”

“De eerste tip die ik kreeg? Spontaniteit is zeer belangrijk”

Op 20 juni zit Heleen dan in de studio voor de poulewedstrijd Argentinië-Kroatië. “Ik leef er met veel goesting en vrank en vrij naar toe. Ik veronderstel dat het de avond zelf wel met wat stress gepaard zal gaan. Het is zeker ook de bedoeling om het vrouwenvoetbal mee in de aandacht te houden, maar zonder daarin te overdrijven.”

Of er nadien een toekomst als analist in zit, ziet de verdedigster dan wel, eerst ligt de focus nog op haar eigen carrière. “Het is eerst afwachten hoe het allemaal binnenkomt bij de mensen. Ik heb ook nog een trainerscarrière op het oog, maar dat is nog toekomstmuziek. We zien hoe alles loopt. Eerst wil ik nog twee à drie jaar blijven voetballen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.