Klacht van amateurclubs over competitiestop in behandeling: uitspraak kan forse gevolgen hebben

SV Wevelgem stond 15de bij het afsluiten van de competitie, maar wil via het BAS de degradatie nu aanvechten. © VDB
Wouter Vander Stricht

Drie West-Vlaamse voetbalclubs sloten zich aan bij de 15 teams die naar het Belgische Arbitragehof voor de Sport (BAS) trokken, omdat ze niet akkoord gaan met afhandeling van de competitie. Concreet gaat met het met SV Wevelgem, SK Vlamertinge en Ol. Ledegem om drie teams die in principe degraderen. “We konden onze kansen niet verdedigen”, luidt het in koor. Dinsdagvond 26 mei worden de debatten online gevoerd, maar dat pas vanaf 21.30 uur. De uitspraak kan forse gevolgen hebben voor de hele voetbalwereld, tot in eerste klasse A toe.

In de provinciale reeksen werd de competitie op vijf matchen van het einde stil gelegd. Niet alle teams hadden op dat moment evenveel matchen op de teller en via een coëfficiënt werd een eindrangschikking bepaald. Dat leidde onder meer tot een degradatie van Ol. Ledegem, omdat het een tiende van een punt te kort had.

Twee eersteprovincialers

In het kamp van de stijgers hoor je weinig klagers. De 16 Vlaamse amateurclubs die met hun gezamenlijke klacht naar het BAS stappen zijn dat ook stuk voor stuk teams die degraderen. Daarbij zijn er zelfs twee teams uit de West-Vlaamse eerste provinciale: SV Wevelgem en SK Vlamertinge. Ol. Ledegem A probeerde na een trainerswissel nog zijn hachje te redden in derde provinciale C, een reeks met 17 ploegen en een extra daler. Na de omrekening van de voorlopige stand, kwam het dus een tiende te kort.

Filip Daem (SV Wevelgem): “Wij vragen om de competitie te neutraliseren”

De belangen van de teams worden behartigd door Johnny Maeschalck en Kristof De Saedeleer, toch twee namen als het aankomt op sportrechtzaken. Filip Daem, is zelf advocaat en zijn overleden broer was ooit partner op het kantoor van Johnny Maeschalck. Daem is bestuurslid bij SV Wevelgem en duidt nog eens de basis van hun klacht. “Wij zijn de mening toegedaan dat wij onze kansen niet konden verdedigen. De competitie was nog niet ten einde. Bovendien is de beslissing niet gebaseerd op het voetbalreglement. In andere landen als pakweg Nederland is er op het hoogste niveau geen kampioen, maar zijn er ook geen dalers. Ook in andere sporttakken in ons land volgde men die zienswijze. Wij vragen ook om de competitie te neutraliseren.”

Krijgen de amateurclubs over de hele lijn gelijk van het BAS, dan mogen ook heel wat teams hun kampioenstitel afgeven

Met andere woorden om geen dalers en stijgers te bepalen. Niet enkel de 15 amateursclubs worden door het BAS gehoord, ook de VFV (Voetbalfederatie Vlaanderen) die de beslissing nam om toch een eindklassement op te maken, mag zijn repliek geven. Ook enkele teams – voornamelijk uit Wallonië – stellen zich belanghebbende partij. Zij voeren aan dat ze schade lijden door geen reeks hoger te mogen gaan spelen.

Gevolgen tot in 1A

De debatten zijn gepland op dinsdagavond 26 mei, de uitspraak wordt eerstdaags verwacht. En dat zal geen dag te vroeg zijn, want na de uitspraak moeten alle reeksen nog samengesteld worden. Vangen de amateurclubs bot bij het BAS, dan heeft men bij VFV wellicht al het scenario klaar liggen. Krijgen de amateurclubs gelijk, dan wrijft ook Waasland-Beveren, dat dezelfde eis heeft, zich alvast in de handen. Maar ook alle ploegen die ondertussen meenden te promoveren, zullen dan wellicht van een kale reis terugkomen. Wordt dus vervolgd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier