Klaas De Meulenaere op inleefreis naar Congo

(gf) © (gf)
Redactie KW

Klaas De Meulenaere trekt straks op inleefreis naar Congo. Na een eerdere succesvolle ervaring in India wil hij er enkele lokale projecten bezoeken en steunen.

In de zomer van 2017 kreeg Klaas De Meulenaere uit Ardooie de kans deel te nemen aan een inleefreis naar India. De kans greep hij dan ook met beide handen aan. Na een toeristisch gedeelte langs onder andere de Taj Mahal trok Klaas met een negental andere West-Vlamingen naar de Lievensmissie. Daar bezocht hij een aantal scholen, een ziekenhuis, een opvangtehuis voor jongens, … Dankzij de steun van heel wat vrienden en kennissen kon hij op deze plaatsen een centje, wat balpennen, tandpasta, basketballen, enz. achterlaten. De mensen waren uiteraard in de zevende hemel.

Die ervaring en reiskriebel liet hem dan ook niet onmiddellijk los. Hij ging al op verschillende plaatsen het verhaal van deze inleefreis vertellen.

Enkele maanden geleden kreeg hij de kans om opnieuw deel te nemen aan dergelijke reis. Dit keer is Congo de bestemming, ooit onze Belgische kolonie. Aangezien Klaas nog altijd diep onder de indruk is van de vorige reis en vanuit zijn interesse voor onze vaderlandse geschiedenis zei hij dus weerom volmondig ja.

Het is samen met priester Bart Geryl uit Harelbeke en Piet Kesteloot, twee vrienden die ook mee waren naar India, dat Klaas de trip onderneemt. De reis wordt geleid door de Congolese Pater Martin Mvibudulu uit Menen. Het programma zelf staat nog niet helemaal op punt maar Klaas kan toch al wat vertellen over enkele zaken die al gepland staan.

“We landen in Kinshasa en beperken onze reis tot Neder-Congo (Bas-Congo) met als hoofdstad de havenstad Matadi”, laat Klaas weten.

Dankbaarheid

“De provincie heeft een oppervlakte van 53.920 vierkante kilometer en telt een geschat aantal van 2.835.000 inwoners. Gedurende de reis maken we onder andere kennis met de goede werken van de missionarissen van Scheut, de zusters van de Jacht, … We bezoeken er ook een aantal scholen.” Daar ziet Klaas als leerkracht lager onderwijs naar uit. “Het is ongelofelijk in welke omstandigheden er soms lesgegeven dient te worden”, zegt Klaas.

Ze bezoeken ook het Medisch Centrum Dessein. In de streek Kai-Mbaku is het dichtstbijzijnde ziekenhuis ver afgelegen. Vele mensen, vooral zwangere vrouwen en baby’s sterven voor zij in het ziekenhuis aankomen. Vandaar de nood aan een lokaal medisch centrum waar levensreddende ingrepen kunnen worden uitgevoerd. Nadat in 2005 deken Jozef Dessein van Oostende samen met pater Martin de streek bezocht en de gezondheidsproblematiek met de lokale bevolking besprak, verleende hij onmiddellijk zijn steun. In memoriam aan hem en uit dankbaarheid voor zijn betrokkenheid en inzet, werd het project sinds zijn overlijden naar hem genoemd. Klaas en zijn twee vrienden maken er ook een priesterwijding mee met bijhorende eremis. Tot slot trekken ze richting Boma, het was de hoofdstad van de Kongo-Vrijstaat en daarna van Belgisch-Congo tot in 1926 Leopoldstad (het huidige Kinshasa) die rol overnam.

Voor de projecten die ze daar bezoeken vraag Klaas vrijblijvend hulp. Wie nog balpennen, ballonnen, (kleur)potloden en zo liggen heeft die niet meer gebruikt worden: hij neemt ze graag voor je mee naar Congo. Het opzet een financieel duwtje in de rug geven kan ook door een gift te storten op rekeningnummer BE49 7506 0913 1971 met vermelding ‘projecten Congo.’ Klaas, die in de Oude Lichterveldsestraat 6 in Ardooie woont, is iedereen hartelijk dankbaar en dit vooral in naam van de Congolese bevolking.

(JM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier