Klaas Carrette over zijn Schuiferskapelle en schepenambt: “Verkeersdrukte weer op niveau van voor corona”

Klaas Carrette hoopt op 24 oktober eindelijk zijn marathon in Rotterdam te kunnen lopen.© foto WME
Klaas Carrette hoopt op 24 oktober eindelijk zijn marathon in Rotterdam te kunnen lopen.© foto WME
Tom Van Houtte

Corona is een jaar onder ons en het verenigingsleven bloedt al bijna even lang. In Tielts kleinste deelgemeente weigeren Klaas Carrette en zijn collega’s van het Bewonersplatform Schuiferskapelle zich bij de feiten neer te leggen. De voorbije maanden werd onder meer werk gemaakt van een plukroute, die moet bijdragen aan de uitstraling van ‘Kapelle’ als plattelandsgemeente.

Tot zijn grote tevredenheid stelt Klaas vast dat heel wat Tieltenaren en andere streekgenoten de voorbije coronamaanden zijn dorp hebben leren kennen. “Met dank aan het stadsbestuur en de sportdienst voor de prachtige wandelingen die werden uitgetekend.” Tijdens dat stappen op ‘den buiten’ wordt een mens al eens iets wijzer. “Op Facebook postte iemand die twee, drie jaar geleden in Kapelle is komen wonen dat ze pas nu het tennisterrein heeft ontdekt”, zegt Klaas’ vrouw Lore Van Eenooghe.

Heeft corona van Kapelle ook een rustigere, verkeersveiligere gemeente gemaakt?

Klaas Carrette: “Als je hier vorig voorjaar de wagen nam, moest je bijna letterlijk je weg zoeken tussen fietsers en wandelaars. Intussen zit de verkeersdrukte alweer op het niveau van voor de crisis. Het vorige stadsbestuur gaf in 2017 een goede aanzet om de snelheid van het verkeer in de Henri D’Hontstraat te stremmen, maar zonder asverschuivingen zijn de twee verkeerspoorten onvoldoende. Alle begrip dat het huidige stadsbestuur de situatie eerst wil aftoetsen, maar verplaatsbare modules – die kunnen worden weggenomen voor wielerwedstrijden – kunnen in korte tijd een groot effect sorteren, net als de uitbreiding van de bebouwde kom en zone 30.”

Heeft Schuiferskapelle er dan zo veel verkeer bijgekregen?

“Metingen vorig jaar wezen een toename met 30 procent uit ten opzichte van 2017. In die periode waren er lange tijd werken in de Beernemsteenweg en kwam de trajectcontrole tussen Tielt en Wingene erbij, wat automobilisten voor andere wegen deed kiezen. Bovendien is ons dorp de voorbije 10 à 15 jaar serieus gegroeid, vooral door de komst van jonge gezinnen. In die mate zelfs dat we aan het inlopen zijn op Kanegem. Al blijven we er trots op om de kleinste deelgemeente van Tielt te zijn. En al hebben hier geen iconen als Briek Schotte of kardinaal Danneels gewoond, we hebben andere, hippe troeven.”

Zoals de plukroute.

“We haalden het idee uit Nederland en stelden er een nieuwe werkgroep voor samen. Onlangs gebeurden de eerste aanplantingen, vooral op een vergeten perceeltje in de schaduw van de kerk. Echt vruchten dragen zullen de bomen langs de wandelroute van zowat 6 kilometer maar over een paar jaar, al zal dat wat bessenstruiken betreft allicht vroeger het geval zijn. Sowieso gaat het om een project dat nooit helemaal af zal zijn, omdat we erop rekenen dat er altijd beplantbare perceeltjes zullen bijkomen. Bovendien denken we al aan bijkomende wandellussen richting Wijngoed Kapelle, de Poelberg of Sint-Jan.”

Eens de coronamaatregelen worden versoepeld zal ook dorpsboerderij Nest, die vanaf 15 maart de eerste klasbubbels ontvangt, allicht een belangrijk uithangbord worden.

“Het project van Joke Goemaere en haar man Augustijn Kindt ligt op de plukroute en kan vooral in het weekend een leuke gezinsuitstap worden. Met IJspol en de camperplaatsen op het terrein van De Welriekende Dreef bezitten we nog bijkomende troeven. Ik spraak er onlangs met mensen die de drukte van de kust ontvlucht waren om te genieten van de Kapelse rust.”

Zelf geniet je nu vooral van lange looptochtjes als voorbereiding op je eerste officiële marathon, die er maar niet van komt.

“Eind 2019 begon ik met een aantal loopvrienden te trainen voor de marathon van Rotterdam in het voorjaar van 2020. Mijn eerste marathon in het jaar dat zowel ikzelf als de Rotterdamse marathon zijn 40ste verjaardag zou vieren. Hoewel het er meer en meer naar uitzag dat corona spelbreker zou worden, zijn we blijven trainen. Op de dag dat we normaal in Rotterdam aan de start hadden moeten staan, heb ik op eigen houtje een marathon in mijn thuisstreek gelopen. Mijn vaste loopcollega deed hetzelfde in de streek van Wevelgem en onze tijden lagen uiteindelijk maar een halve minuut uit elkaar. Aangezien onze inschrijving geldig blijft, hopen we op 24 oktober eindelijk de marathon van Rotterdam te kunnen lopen.”

Voor de liefhebbers: hoelang deed je over je eerste, weliswaar officieuze, marathon?

“3 uur en 50 minuten. Op het vlakke parcours in en rond Rotterdam wil ik onder de 3u.30’ blijven. Van al dat lopen ben ik trouwens 10 kilo lichter geworden, da’s ook al iets.” (lacht)

Volgend jaar vervang je Roos Tack in het schepencollege. Ben je je al aan het inwerken?

“Daar is het nog wat vroeg voor. Bovendien zou het van weinig respect getuigen voor Roos, die haar werk voortreffelijk doet. Ik ben wel in overleg met mijn werkgever Unilin om er naar een deeltijdse job over te schakelen.”

Neem je het takenpakket van schepen Tack integraal over?

“Sociale Zaken is op dit moment de enige zekerheid. Daar komen mogelijk jeugd en informatietechnologie bij, portefeuilles die in de lijn van mijn bezigheden liggen en nu nog tot het takenpakket van Pascale Baert behoren. Dat moeten we nog bespreken. De goesting is in elk geval groot om aan die uitdaging te beginnen.”

Bio

Privé: Klaas Carrette (40) woont met zijn vrouw Lore Van Eenooghe (36), zoon Warre (8) en dochter Tiele (6) in de Kronkelbeekstraat in Schuiferskapelle.

Loopbaan: Klaas werkt als team lead op de IT-servicedesk bij Unilin in Wielsbeke en houdt er in bijberoep ook een eigen zaak op na: Carrette IT Services.

Vrije tijd: Zetelt in gemeente- en politieraad en is voorzitter van de Tieltse CD&V-afdeling. Hij is ook voorzitter van Bewonersplatform Schuiferskapelle en houdt van lopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier