Klaar voor een bijzondere Werelddierendag: van Playboypapegaai tot schildpad met twee hoofden

Lisa Moerman met haar papegaai Aaliya. © Frank Meurisse
Philippe Verhaest

Maandag 4 oktober vieren we opnieuw Werelddierendag. Duizenden West-Vlaamse gezinnen zweren bij een hond of kat, maar het kan ook net iets exotischer. Wij laten drie baasjes van net iets meer in het oog springende huisdieren aan het woord.

Playboymodel Lisa Moerman en haar papegaai: “Ik beschouw mijn Aaliya als mijn lief”

Al drie jaar is Lisa Moerman (26) niet van haar papegaai, een blauw-gele ara die naar de naam Aaliya luistert, weg te slaan. De vogel vergezelt het voormalige Playboymodel zo goed als overal naartoe.

“Zelfs naar mijn job als zorgkundige in het woon- en zorgcentrum Sint-Vincentius in Kachtem”, zegt de Izegemse. “Daar heeft ze haar eigen kooi en tijdens mijn pauzes ga ik met Aaliya langs bij de bewoners.”

“Ik droomde als kind al van een eigen papegaai, maar mijn ouders vonden het niet zo’n goed idee. Te vuil en te veel kwajongensstreken, luidde de argumentatie. En ergens klopt dat ook.”

Samen knuffelen

Lisa ziet Aaliya als haar levenspartner. “Ergens is ze mijn lief. Ze heeft enorm veel aandacht nodig: minstens acht uur per dag. Ik gebruik haar kooi alleen maar om haar te laten slapen, anders vliegt ze vrij door mijn ouderlijke woning.”

“Eén keer per week douchen we ook samen en ’s ochtends sta ik een uurtje vroeger op om wat met haar te kunnen knuffelen. Ze is mijn alles. Momenteel ben ik vrijgezel, maar een potentieel vriendje moet beseffen dat Aaliya altijd op de eerste plaats zal komen.”

Lisa wil Aaliya haar leven lang bij zich houden. “Een papegaai kan tot 100 jaar oud worden, dus normaal zal ze me zelfs overleven. Mijn vogel heeft het verstand van een kind van zes en het gedrag van een peuter van drie.”

“Maar ik kan met haar praten, iets wat met een hond of kat niet mogelijk is. Ze herkent haar naam, kan high fives met haar pootjes geven en wanneer ik haar te eten geef, zegt ze hmm, lekker! We gaan ook af en toe samen op restaurant. Dan bestel ik graag ribbetjes en geef ik de beentjes aan Aaliya.”

Ster op Instagram

De uitjes van Lisa en haar gevederde hartendief lokken steevast flink wat reacties uit. “Ik moet vaak halt houden om uitleg te geven”, glimlacht ze. “Maar dat doe ik met plezier. Al is het maar om mensen erop te wijzen dat je een papegaai niet in een opwelling in huis mag halen. Ik heb er toch een vijftal jaar over gedaan vooraleer ik effectief Aaliya bij me had.”

“Je mag de zorg niet onderschatten. Zo ben ik nu volop bezig om Aaliya – en mezelf – voor te bereiden op vrije vluchten. Nu hou ik mijn papegaai nog aan een soort leiband, maar op termijn moet hij volledig alleen zijn vleugels kunnen uitslaan, terwijl ik haar vanop de begane grond bewonder.”

Enkel slapen doen Lisa en Aaliya nog apart. “Al heb ik aan haar kooi wel twee cameraatjes geïnstalleerd. Zo kan ik haar via mijn smartphone in de gaten houden wanneer ik haar uitzonderlijk eens niet bij me heb.”

De vele mooie momenten die Lisa met Aaliya beleeft, deelt ze ook met de wereld. De Instagramaccount aaliya_the_macaw_ telt ondertussen meer dan 3.700 volgers en toont het leven van en met Aaliya. Vooral de vele reacties op ogenschijnlijk alledaagse belevenissen zijn leuk.”

“Binnen twee weken zal ik er ons volgende avontuur delen: dan verhuis ik met mijn vogel naar mijn eigen stekje in Roeselare. Dat klopt, we gaan samenwonen!”

Rony Ryckoort en zijn tweekoppige schildpad: “Ik heb al een bod gekregen van 25.000 euro, maar nooit zal ik Kianga weg doen”

Rony met zijn tweekoppige schildpad. “Ik heb speciaal voor haar een veranda laten bouwen.”
Rony met zijn tweekoppige schildpad. “Ik heb speciaal voor haar een veranda laten bouwen.” © Joke Couvreur

Een tweekoppige schildpad als huisdier, veel unieker wordt het niet. Iets wat Wielsbekenaar Rony Ryckoort (64) zelf maar al te goed beseft. De man is al 35 jaar een fervent schildpaddenkweker, maar wist op 28 mei 2012 niet wat hem overkwam. Een van zijn pasgeboren Afrikaanse sporenschildpadden bleek met twéé hoofdjes ter wereld gekomen te zijn. “Ik was compleet van mijn melk”, zegt hij. “Ik heb het kleintje meteen de beste zorgen gegeven en heb het zo door de cruciale eerste dagen geloodst. Kianga is echt een wonder van de natuur.”

Vandaag is Kianga negen jaar oud en in dierenland wereldberoemd. Op Facebook haalt ze bijna 4.000 volgers en er doken ook al enkele kopers op. “Pairi Daiza toonde al interesse en vanuit Indonesië is zelfs al een bod van 25.000 euro binnengelopen, maar ik doe haar nooit weg. Ik beschouw ze zelfs als mijn kindje. Speciaal voor haar heb ik aan onze keuken zelfs een grote veranda laten bouwen. Zo kan ik haar de klok rond bewonderen.”

Tot 200 jaar oud

Kianga woog bij haar geboorte amper twaalf gram en klokt nu af op een goeie dertig kilo. “Maar ze is verre van volgroeid”, benadrukt Rony. “Ze kan tot 150 of 200 jaar oud worden en zal de komende dertig jaar nog zo’n veertig à vijftig kilo bijkomen. Het is een genot om te zien hoe goed ze het doet.”

Het mooiste moment met Kianga beleefde Rony op Werelddierendag in 2018. “Op 4 oktober van dat jaar werd ze door het Wielsbeekse gemeentebestuur in de bloemetjes gezet en uitgeroepen tot werelddier. Het equivalent van ereburger, zeg maar. Ik mocht toen het Gulden Boek van de gemeente signeren en ook Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts was aanwezig op de plechtigheid. Een mooier compliment konden we niet krijgen.” De komende jaren blijft Rony Kianga en haar soortgenoten met veel liefde verzorgen. “De schildpadden zijn mijn lang leven”, glundert hij. ” Ik zie ze stuk voor stuk doodgraag. Al zal Kianga altijd wel een streepje voor hebben.”

Vriendinnen Alyssa en Eliza en hun kippen: “Ze hebben zelfs een TikTok-profiel”

Alyssa en Eliza trekken er regelmatig op uit met hun kippen Jip en Olaf.
Alyssa en Eliza trekken er regelmatig op uit met hun kippen Jip en Olaf. © Joke Couvreur

Schrik niet als je in Oostende twee kippen door de straat ziet passeren, met daarachter twee tienermeisjes. Met de regelmaat van een klok gaan Alyssa Monteny (14) en Eliza Eeckhout (13) op wandel met hun twee jaar oude kippen. “Op school werd een ei uitgebroed”, aldus Alyssa. “Nadat ik het thuis had gevraagd, mocht ik de twee kuikentjes mee naar huis nemen. We hebben ze Jip en Olaf genoemd.” Al snel kregen de twee pluszusjes een goeie band met de dieren. “We hadden online gezien dat je ermee kan wandelen”, weet Eliza. “We probeerden hen ook trucjes aan te leren. En dat lukte.”

Speciale handtas

Het is een bevreemdend zicht: de twee kippen zitten stil op commando en laten zich zonder morren een leiband omgorden, al gaan de zusjes meestal zonder wandelen. Bij een verdere wandeling mogen ze in een speciale handtas. Eenmaal thuis nestelen ze zich in de armen van de meisjes en duurt het niet lang vooraleer ze hun ogen sluiten. Om weer wakker te schieten als er een hapje in het zicht komt.

De kippen hebben een eigen bench in huis en mogen ook al eens op de kamer van de meisjes slapen. Eerst was dat in een kartonnen doos, maar nu verhuist de bench mee naar boven. “Dat valt heel goed mee. ’s Nachts zijn ze vrij stil, alleen lijkt het alsof ze soms snurken. ’s Morgens worden we dan wakker als ze beginnen te eten.”

De kippen komen niets tekort en worden aardig verwend. “Ik heb er al eens pudding voor gemaakt”, zegt Alyssa. “En verder zijn ze verzot op surimi. Regelmatig krijgen ze dan ook een stukje.”

“We hebben ook al eens hun nagels gelakt en ze in de douche gestopt. Dat vonden ze best fijn. Soms proberen we ze ook trucjes aan te leren, zoals een evenwichtsoefening op een bal”, aldus Eliza. “Maar Jip is iets luier. In het begin wandelden ze ook sneller, maar nu slenteren ze al eens”, weet Alyssa. De meisjes maakten intussen ook een account voor de kippen aan op – jawel – TikTok. Je kan hun avonturen volgen op @olaf.de.kip en @jip.de.kipxo.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.