Kjell out zich als homo in stoer catchmilieu

Kjell Willaert uit Handzame is in de catchwereld bekend als zijn personage 'Colin Williams'. © foto Kurt Desplenter
Sarah Gadeyne

Kjell Willaert (22) heeft een topjaar achter de rug als catcher ‘Colin Williams’ én helpt een cliché uit de wereld. Hij is namelijk als homo actief in een stoer milieu als het catchen. “Ik mag zijn wie ik ben, zowel in de ring als daarbuiten”, klinkt het bij Kjell.

Het zijn mooie tijden voor Kjell Willaert (22) uit de Kronevoordestraat. Hij beleefde de voorbije maanden sportieve successen als catcher met onder meer de verlenging van zijn titel als CWA Junior Division Champion, hij ontmoette zijn vriend Sam Dewitte (19) en ook zijn catchpersonage heeft zich geout als homo.

Catch is een vorm van worstelen met een hoog showgehalte. “De bedoeling van catch is iemand tegen de mat gedrukt houden tot de scheidsrechter tot drie telt, of de tegenstander opgeeft. Het is een publieksport. Er zit heel veel show in, waardoor sommige mensen durven zeggen dat het fake is, maar dat is het niet. We moeten alles echt incasseren”, vertelt Kjell. “Het vraagt veel werk en geduld. Je moet enorm oefenen op je moves in de ring om blessures te voorkomen. Mijn eerste match was pas in 2014, drie jaar na de start van mijn training, ook al mocht ik eigenlijk al vroeger beginnen.”

Underdog Colin

Ieder catchpersonage heeft zijn of haar eigen verhaal. “Ik bekijk het als een toneelstuk, met veel meer actie en minder tekst. Elke uitdaging en match, zelfs onze gesprekken op Facebook, zijn deel van dat verhaal. Mijn personage is de boogschutter Colin Williams. De voornaam komt van een goede vriend van mij, die ik hiermee dicht wil houden. Williams komt van mijn broer, zijn catchnaam is Kevin Williams. Als Colin ben ik meestal de good guy. Omdat ik niet erg groot ben, ziet het publiek mij vrij snel als de underdog. Ik werk veel samen met Niels Deseyne. Zijn personage is ‘Beste Scheidsrechter van België’. Hij is zelf nog scheidsrechter geweest en gebruikt dat ook in zijn verhaal.”

Kjell was al actief als catcher toen hij bekendmaakte dat hij homo is en ook een vriend heeft. Hoewel de catchwereld heel stoer lijkt, werd er toch erg respectvol gereageerd. “Ik was al volop aan het trainen toen ik ermee naar buiten kwam. Het is zeer goed onthaald, iedereen heeft er respect voor. Ook wanneer mijn vriend meekomt, wordt hij perfect aanvaard. Je zou denken dat er in zo’n wereld op neergekeken wordt, maar dat is helemaal niet zo. Ik denk dat dat eigen is aan de sport, want iedereen speelt een personage en speelt wie hij of zij wil zijn. Dat vertaalt zich in gelijkheid voor iedereen. Ik denk dat het in sommige andere sporten moeilijker aanvaard zou worden, dus ik ben blij dat de wereld van catch zo divers is. Het zou moeilijk zijn om je eigen catchpersonage te creëren als je niet mag zijn wie je bent, zowel binnen als buiten de ring.”

Kjell verlengde zijn titel als CWA Junior Divion Champion.
Kjell verlengde zijn titel als CWA Junior Divion Champion.© foto Kurt

Ook zijn personage heeft zich onlangs geout. “Colin is er voor uitgekomen sinds Sam en ik een relatie hebben. Ik heb getwijfeld, maar eigenlijk ging het heel spontaan. Tijdens de eerste wedstrijd waar Sam naar kwam kijken, heb ik er de hele tijd over nagedacht. Toen ik de wedstrijd won, heb ik gewoon beslist om met hem te vieren en hem een kus te geven. Tegenstanders gebruiken het alvast niet tegen me en ik zie dat ook niet snel gebeuren. Dat zou heel persoonlijk zijn en er zijn toch grenzen.”

Dromen van het buitenland

Zijn vriend Sam heeft alvast geen problemen met de hobby van Kjell. “Sam vindt het net heel tof dat ik aan catch doe, omdat hij ook weet waarom ik ermee begonnen ben. Hij staat er volledig achter. Zelf is hij danser en hij bekijkt catch als een compleet andere soort choreografie”, weet Kjell. “Catch is een goede uitlaatklep, ik zou het zeker aan anderen aanraden. Als mensen eens willen proberen: stuur ons een bericht op Facebook, de eerste training is gratis. Zelf vind ik het leukst om met het publiek te spelen. Dat moment dat ze mijn naam afroepen en ik nog achter de schermen sta, maar iedereen al begint te roepen… Dat is het beste gevoel dat je kan hebben.”

Begin augustus verdedigde Kjell zijn titel als CWA Junior Divion Champion nog met succes, na een droomkamp tegen Michael Gore. De titel in het Tag Team is zijn volgende doel. “Ik beleef een topjaar als catcher, met dank aan mijn trainer, hulptrainer en natuurlijk mijn broer. Deze titels zijn overigens binnen de Cobra Wrestling Association, want er is geen wereldrangorde zoals bij andere sporten. Het is wel mijn droom om in het buitenland te kunnen trainen, daar bij te leren en ervaring op te doen.”

De trainingen vinden plaats in de Industrielaan in Torhout, meer info op de Facebookpagina CWA Belgium of www.cwa-wrestling.be.