Kiosk maakt comeback: “Dit is het levende bewijs dat Platse niet dood is”

De gemeente Kuurne en het nieuwe Platse Leeft vonden elkaar in de organisatie van twaalf zomerconcerten op het Marktplein. © Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Na een succesvolle proef vorige zomer is de Kiosk terug. Niet voor één muzikale avond, wel voor een reeks van maar liefst twaalf concerten. Zes worden georganiseerd door de vrijetijdsdienst van de gemeente. Platse Leeft, een nieuwe organisatie die de horecazaken op en rond het Marktplein samenbrengt, staat in voor de zes overige zomerse concerten.

“We horen het vaak hoor. ‘Platse is dood’, ‘er gebeurt hier nooit iets’, ‘je kan hier passeren en niemand zal het gezien hebben’.” De uitbaters van de verschillende horecazaken in de centrumstraten van Kuurne besloten die onterechte kritiek te counteren. En hoe! Met Platse Leeft bundelen ze voor het eerst echt hun krachten. Zowel cafés De Kroone, ‘t Fenomeen, De Gulden Hert, Bockor, Mart Caffee, De Middenstand, Boudoir Café en Café West-Vlaanderen als eetgelegenheden Italian Foodbar en Frituur Damier stapten mee in het project. “Dit is het levende bewijs dat Platse niét dood is”, oppert Sandra Dejaegere van De Middenstand. “De voorbereidingen hebben aangetoond dat we hier met zijn allen aan hetzelfde zeel willen trekken. We hebben elkaar de voorbije weken en maanden veel beter leren kennen. En eerlijk: er zijn hechte vriendschappen gegroeid.”

Verkeersvrij

“Samenwerken werkt”, vindt ook schepen van Feestelijkheden en Economie Johan Bossuyt (N-VA). “Net daarom ben ik zo blij dat de ondernemers elkaar gevonden hebben maar dat ook wij als gemeentebestuur ons steentje kunnen bijdragen aan dit zomerse project. Na de heel succesvolle try-out vorige zomer, brengen we de mobiele kiosk terug naar het hart van onze gemeente. De hele zomer lang worden er verschillende concerten geprogrammeerd.”

Voor de concerten wordt het volledige Marktplein verkeersvrij gemaakt. De terrassen kunnen dus net iets ruimer worden uitgestald, kinderen kunnen zonder zorgen spelen en wie een danspasje wil wagen, zal zeker plaats hebben. “Het mooie is ook dat alle concertjes gratis blijven”, aldus de schepen nog. “Als het weer nu nog een beetje blijft meezitten, dan zijn we zeker van een sfeervolle zomer op Platse!”

Tussen 5 juli en 23 augustus worden maar liefst twaalf muzikale avonden op poten gezet. Zes in een organisatie van de gemeente, de zes andere geselecteerd door Platse Leeft. “Openen doen we komende vrijdag met het optreden van The Mellvids”, duidt Sandra de aftrap. “Een big band uit het Gentse maar met een Kuurnse toots. Zet daar de danseressen van The Cherry Dots bij en je weet dat er een swingende avond zit aan te komen.” Verder plant Platse Leeft nog optredens van TB.Jaimie (zondag 14 juli), Nitty Gritty (vrijdag 19 juli), Low Budget (vrijdag 26 juli), Frank Valentino (vrijdag 2 augustus) en Isabelle et les Jean (vrijdag 9 augustus).

Vlastreffen

Jonathan Breughe van de Kuurnse vrijetijdsdienst boog namens de gemeente zijn vakkundige oog over de programmatie en vond zes uiteenlopende, maar zeer aantrekkelijke groepen. Van Folgazan en Croonercafé over Unlock Dialogue en Trio Trottoir met hun accordeons tot Les sacs à sacs en Radio Vader. “Op zondag 7 juli kadert het optreden bovendien in Vlaanderen Feest”, zegt Jonathan. “Folgazan brengt Nederlandstalige folk, een prachtige live band. De concertreeks wordt afgesloten met de rockers van Radio Vader op de nocturne van het Vlastreffen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier