Zoals bekend zijn nog tot 5 januari 2020 verrassende lichtkunstwerken de blikvanger van het nieuwe Brugse festival Wintergloed. Dit moet een nieuwe elan geven aan de kerst- en eindejaarsbeleving in de stad. De lichtkunstwerken vormen een parcours met twee wandelingen. Vertrek- en/of eindpunt is het sfeervolle lichtpaviljoen aan het Stationsplein.

Van het plafond daar dwarrelen elke dag geprojecteerde winterwezens naar beneden. Het gaat om de creaties van kinderen die in Brugge wonen of schoolgaan. Voorafgaan aan Wintergloed had Brugge Plus vzw een oproep gelanceerd: kinderen tot 12 jaar konden zich verbinden met het festival door eigen wonderlijke kinderwezens te tekenen en in te sturen.

247 tekeningen

Er werden in totaal 247 tekeningen verzameld en die worden allemaal getoond, dagelijks van 15.50 tot 19 uur. Zestig tekeningen werden gemaakt door 45 kinderen uit 28 verschillende gezinnen. Ook namen 187 leerlingen uit 9 verschillende scholen deel, waaronder basisscholen De Lisblomme, De Kantelberg, Sint-Andreasinstituut en Sint-Lodewijkscollege. Opmerkelijk zijn de 'zweltekeningen' van de blinde en slechtziende leerlingen uit BuBaO Spermalie De Kade. Onder de Brugse kunstscholen namen deel. De richting Toegepaste Beeldende Kunst van TIHF Maricolen maakte mysterieuze inkttekeningen van creaturen geïnspireerd op Bosch en het beeldatelier voor Kinderen van Academie Brugge DKO schilderde kleurrijke ecolinetekeningen.

Tevreden burgervader

Burgemeester Dirk De fauw is alvast bijzonder tevreden met het project. "In Brugge zijn het de kinderen die aan het station elke namiddag bezoekers en Bruggelingen welkom heten of uitzwaaien. Mede aan die warme generatie, met hun opvallende inbreng in Wintergloed, danken we het feit dat de Brugse winter niet kil, maar warm en gloedvol is", aldus De fauw.

Maar er is nog meer. Op vier zaterdagen, telkens vanaf 19 tot ten laatste 21 uur, komen kunstenaars met behulp van virtual reality hun creaties schilderen op de binnenkant van het paviljoen. "Ik vind het prachtig dat wij, zonder enige drempel, iedereen kunnen laten genieten van deze vernieuwende kunstvorm", stelt schepen van Toerisme Philip Pierins (SP.A). "De artiesten schilderen niet met verf, maar gebruiken licht als hun werkinstrument. Niet voor niets heet het bedrijf dat de lichtkunst installeerde 'Painting with light'."

De volgende kunstenaars komen aan bod: op 30 november Wietse Hindryckx, op 14 december Jeremiah Persyn, op 28 december Gilles De Decker en op 4 januari Pieter Verbeke alias Nekvel.

Zoals bekend zijn nog tot 5 januari 2020 verrassende lichtkunstwerken de blikvanger van het nieuwe Brugse festival Wintergloed. Dit moet een nieuwe elan geven aan de kerst- en eindejaarsbeleving in de stad. De lichtkunstwerken vormen een parcours met twee wandelingen. Vertrek- en/of eindpunt is het sfeervolle lichtpaviljoen aan het Stationsplein. Van het plafond daar dwarrelen elke dag geprojecteerde winterwezens naar beneden. Het gaat om de creaties van kinderen die in Brugge wonen of schoolgaan. Voorafgaan aan Wintergloed had Brugge Plus vzw een oproep gelanceerd: kinderen tot 12 jaar konden zich verbinden met het festival door eigen wonderlijke kinderwezens te tekenen en in te sturen. Er werden in totaal 247 tekeningen verzameld en die worden allemaal getoond, dagelijks van 15.50 tot 19 uur. Zestig tekeningen werden gemaakt door 45 kinderen uit 28 verschillende gezinnen. Ook namen 187 leerlingen uit 9 verschillende scholen deel, waaronder basisscholen De Lisblomme, De Kantelberg, Sint-Andreasinstituut en Sint-Lodewijkscollege. Opmerkelijk zijn de 'zweltekeningen' van de blinde en slechtziende leerlingen uit BuBaO Spermalie De Kade. Onder de Brugse kunstscholen namen deel. De richting Toegepaste Beeldende Kunst van TIHF Maricolen maakte mysterieuze inkttekeningen van creaturen geïnspireerd op Bosch en het beeldatelier voor Kinderen van Academie Brugge DKO schilderde kleurrijke ecolinetekeningen. Burgemeester Dirk De fauw is alvast bijzonder tevreden met het project. "In Brugge zijn het de kinderen die aan het station elke namiddag bezoekers en Bruggelingen welkom heten of uitzwaaien. Mede aan die warme generatie, met hun opvallende inbreng in Wintergloed, danken we het feit dat de Brugse winter niet kil, maar warm en gloedvol is", aldus De fauw. Maar er is nog meer. Op vier zaterdagen, telkens vanaf 19 tot ten laatste 21 uur, komen kunstenaars met behulp van virtual reality hun creaties schilderen op de binnenkant van het paviljoen. "Ik vind het prachtig dat wij, zonder enige drempel, iedereen kunnen laten genieten van deze vernieuwende kunstvorm", stelt schepen van Toerisme Philip Pierins (SP.A). "De artiesten schilderen niet met verf, maar gebruiken licht als hun werkinstrument. Niet voor niets heet het bedrijf dat de lichtkunst installeerde 'Painting with light'." De volgende kunstenaars komen aan bod: op 30 november Wietse Hindryckx, op 14 december Jeremiah Persyn, op 28 december Gilles De Decker en op 4 januari Pieter Verbeke alias Nekvel.