Kinderspelen Merkem bestaat al sinds 1960: “Kinderen een leuke tijd bezorgen, dat is ons doel”

We zien het bestuur van de Kinderspelen met van links naar rechts vooraan Isidoor Smets, Sandra Geldof, Marjan Baeyaert, Maya Delahaye, Kimberly Luca en Evelyn Deforce. Achteraan staann Gaëlle Decruw met dochtertje Lucil, Wendy Decap en Anneleen Vandromme. (foto ACK) © type="Seq" annie callewaert
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

De kinderspelen in Merkem is een vereniging die activiteiten organiseert voor de kinderen van VBS Kouterkind. De kinderspelen is ontstaan in de jaren 1960 onder impuls van Georges Veryser, Roger De Keryser en Guido Beeckaert.

“Het begon met een wandeltocht, later werd ook Sint-Maarten gevierd waarbij de kinderen een pakje kregen, daarna werd met de kermis in Merkem iets voor de kinderen gedaan. Lange tijd werd dan een ballonwedstrijd georganiseerd maar nu mag dat niet meer: heel milieuonvriendelijk”, weet Gaëlle Decruw, bestuurslid van de Kinderspelen.

Het bestuur bestaat uit ouders die zich vrijwillig inzetten voor de kinderen. Dat zijn Anneleen Vandromme, Maya Delahaye, Sandra Geldof, Evelyn Deforce, Kimberly Luca, Isidoor Smets, Gaëlle Decruw, Wendy Decap en Marja Baeyaert.

“Vandaag organiseren we nog altijd, op de maandag van Merkem Kermis, een optreden voor de kinderen. Ook met carnaval zorgen we voor een optreden voor de kleinsten. We laten de Sint langsgaan in de klassen met voor elk kind een zakje. En in plaats van de ballonwedstrijd houden we nu een bellenblaasshow: ieder kind krijgt een bellenblazer en tegelijk houden we een kinderfuif.”

Bingo

Het hele jaar rond zoeken de bestuursleden naar dingen om te organiseren, naar een show die de kinderen aanspreekt en ook naar mogelijkheden om dit alles te bekostigen. “De activiteiten die we organiseren komen ten goede aan 144 lagere schoolkinderen en 78 kleuters. Vorig jaar kon enkel het bellenblazen doorgaan maar hopelijk blijft alles goed zodat we dit schooljaar weer onze kinderen volop laten genieten”, duimt Gaëlle.

“Om het financieel aan te kunnen, organiseren we tijdens het jaar onder andere een koekjesverkoop. Vroeger werd een kaarting georganiseerd maar dat is nu een bingonamiddag en -avond geworden. Daar is heel wat werk aan”, weet Gaëlle.

“De kinderspelen kunnen op heel wat sympathie rekenen, want iedereen weet immers dat opbrengsten rechtstreeks teruggaan naar de kinderen en gebruikt worden om hen een leuke dag te bezorgen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.