Kinderparadijs op Grote Markt van Diksmuide

Zaterdag 11 mei staan kinderen in het middelpunt van de belangstelling tijdens het evenement ‘Kidsmuide hapt en trapt’. Ook de mama’s en de papa’s komen aan hun trekken. Wie weet schreeuwen zij samen een heus wereldrecord bijeen. De opbrengst wordt geschonken aan het Kinderkankerfonds.

De organisatoren zijn klaar voor Kidsmuide hapt en trapt. We zien v.l.n.r. Kenny Desaever, dochtertje Aiko Desaever, Ilse Laverge van de dienst lokale economie, Isabel Boons en burgemeester Lies Laridon. (foto KLD)

Kenny Desaever, zoon van ex-profwielrenner Alain Desaever, en Isabel Boons, auteur van de bestseller Van gin tot pap, organiseren samen met de stad Diksmuide een tof evenement voor kinderen en hun ouders. Kinderen kunnen op een uitdagend fiets- en stepparcours gesponsorde rondjes rijden, voor de mama’s en de papa’s is er de lancering van het boek Ketchup is een groente en een wedstrijd om ter traagst fietsen met als inzet de Trofee Alain Desaever. De Grote Markt wordt omgetoverd tot een echt kinderparadijs met springkastelen, muziek en veel randanimatie. Op een feestelijke boerenmarkt voorzien de marktkramers lekkere hapjes en je kan er bovendien mooie prijzen winnen.

Kinderkankerfonds

De bal ging aan het rollen toen beide initiatiefnemers individueel bij burgemeester Lies Laridon aanklopten om aandacht te vragen voor hun projecten. “Ik wilde absoluut onze stad betrekken bij de voorstelling van mijn boek. De burgemeester stelde voor om de krachten te bundelen met Kenny Desaever. Gezien mijn boek over eetmomenten met kinderen gaat en Kenny fietst om zijn vader te eren, bedachten we de naam Kidsmuide hapt en trapt“, legt Isabel Boons uit.

Om 15 uur gaan we luidkeels schreeuwen tegen kanker – mede-initiatiefneemster Isabel Boons

Kenny Desaever gaat deze zomer de uitdaging aan om hetzelfde parcours van de Ronde van Frankrijk van 1979 te fietsen ten voordele van het Kinderkankerfonds en ter ere van zijn overleden vader Alain. “Het was meteen duidelijk dat de stad een steunactie voor mijn TDF7919-project zeer genegen was. De inbreng van Isabel Boons gaf een extra dimensie aan het evenement. Een leuke dag bezorgen aan kinderen én hun ouders en tevens financiële steun geven aan het Kinderkankerfonds, dat moest het concept worden“, vertelt Kenny Desaever.

Kinderen kunnen zich laten sponsoren om rondjes te fietsen of te steppen, volwassenen kunnen zich inschrijven voor de Trofee Alain Desaever. “Het is de bedoeling om zo traag mogelijk, zonder voet aan de grond te zetten, een afstand van 30 meter af te leggen. Tien halve finalisten en vijf finalisten strijden uiteindelijk voor de trofee. We vragen de deelnemers een klein inschrijvingsbedrag, dat zal toegevoegd worden aan de totale opbrengst van TDF7919. Die zal ik na aankomst in Parijs op 22 juli integraal overmaken aan het Kinderkankerfonds”, aldus nog Kenny Desaever.

127 decibel

Isabel Boons stelt om 15 uur haar boek Ketchup is een groente voor en signeert het. “Per verkocht exemplaar schenk ik 1 euro aan de vzw Superkrachtig Lekker, die zich wil buigen over een evenwichtige eetbeleving voor kinderen die vechten tegen kanker en nauw aansluit bij het Kinderkankerfonds. Voor de fotoshoot gaan we een wit doek spannen waarbij de kids met rode verf hun meest artistieke kant mogen laten zien. Het idee was om echte ketchup te gebruiken, maar dat valt bijna niet te organiseren.”

Isabel bedacht ook een recordpoging als leuk extraatje om de boodschap nog beter uit te dragen. “Het wordt een officiële poging om het wereldrecord ‘de luidste schreeuw geproduceerd door een menigte in openlucht’ te verbreken, met de goedkeuring van Guinness. Om 15 uur gaan we luidkeels schreeuwen tegen kanker en de kids mogen voor een keer zo hard mogelijk tieren dat ze geen groente lusten. Het te verbreken record staat op 127 decibel en werd in 2005 gevestigd in Finland. Een deurwaarder en gecertificeerde klankingenieur zullen de poging registreren. We moeten met andere woorden zoveel mogelijk volk op de Grote Markt verzamelen om onze poging te laten slagen. Iedereen welkom dus”, besluit Isabel Boons.

(KLD)

Zaterdag 11 mei van 13.30 tot 17 uur op de Grote Markt. Info: 051 79 30 60.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.