Kinderen uit buurtgemeenten mogen nu toch naar Oostendse speelpleinwerking, maar betalen meer

© (Foto GLO)
© (Foto GLO)
Gillian Lowyck

De Oostendse speelpleinwerking kreeg vorig jaar een grondige hervorming. Een van de aanpassingen was het feit dat kinderen uit de buurgemeenten niet meer welkom waren. Dat wordt nu ingetrokken. Kinderen uit buurgemeenten mogen wel nog komen, maar betalen 20 euro. Oostendse kinderen én tweedeverblijvers betalen 7 euro. Nancy Bourgoignie (SP.A-Stadsmakers) interpelleerde hierover op de gemeenteraad.

De stad voerde enkele wijzigingen door aan de speelpleinwerking, met het oog op de komende vakanties.

Ouders kunnen vanaf 4 maart hun kinderen online inschrijven en daarbij, indien gewenst, meteen een warme (vegetarische) maaltijd en busvervoer reserveren. Ook de betaling kan eenvoudig online. “Het inschrijvingsplatform geeft de animatoren een duidelijk overzicht van de ingeschreven kinderen. Bovendien kan zo het activiteitenaanbod nog meer op maat van het aantal en de leeftijd van de deelnemers afgestemd worden.” Er werd ook een nieuwe opvoedingsondersteuner aangesteld.

Opvallend: kinderen uit de buurgemeenten zijn nu wél welkom, maar betalen een pak meer dan Oostendenaars en tweedeverblijvers. Wie in een buurgemeente woont, betaalt 20 euro per dag per kind in plaats van 7 euro. Nancy Bourgoignie (SP.A-Stadsmakers) interpelleerde hierover op de gemeenteraad. “Ik kan nog begrijpen dat er een differentiatie is tussen enerzijds burgers van Oostende en mensen die niet in Oostende gedomicilieerd zijn. Maar de differentiatie met eigenaars van tweede verblijven?”

“Dat wil dus zeggen dat, indien je als ouder bijvoorbeeld wel werkt in Oostende en je kind wel school loopt in Oostende, maar je geen tweede verblijf hebt in Oostende, uw kind per dag 20 euro zal betalen in de speelpleinwerking. Indien je anderzijds op vakantie in Oostende bent in je tweede verblijf, dan kun je je kinderen wel aan 7 euro per dag laten deelnemen in de speelpleinwerking. Die werkende ouders, dat zijnmensen die in ons stadsbestuur werken, of die in de ziekenhuizen werken. Ik kan daar niet goed bij.”

Bevoegd schepen Bart Plasschaert (CD&V) antwoordde dat ervoor gekozen is om de kinderen uit de buurgemeenten de werkelijke kostprijs van de speelpleinwerking te laten betalen. “Dat is dezelfde prijs als de sportkampen. Het aandeel van tweedeverblijvers op de speelpleinwerking is trouwens héél miniem.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.