Misschien maakte u zondag, tijdens Moederdag, dezelfde struggle mee als onze chef nieuws Bram Van Renterghem. Ondanks alle goeie voornemens, bleek het zo goed als onmogelijk om constant anderhalve meter afstand te houden tussen de spelende kleinkinderen en de trotse, liefhebbende grootouders. Uit een kleine poll op onze website blijkt dat ook bijna 40 procent van onze lezers problemen ondervond om de kinderen weg te houden van oma en opa.

"Tja, wat moet je doen? Hoe kan je dat vermijden?" reageert viroloog Marc Van Ranst. "Dat is het punt. De vraag van de bevolking was zeer sterk om sociaal iets mogelijk te maken. Kinderen, die weken binnen hebben gezeten, zijn geen dragers van Covid-19 op dit moment. Het was een risico dat genomen kon worden, ja. Het risico van volwassenen die met andere volwassenen in contact komen is veel groter. Kinderen maken de ziekte minder erg door en geven die ook minder door."

"Of we dit ingecalculeerd hadden? In de modellen hadden we rekening gehouden dat er wat niet-opvolging van de maatregelen zouden zijn, vooral door de kinderen. Of me dat zorgen baart? Alles baart me zorgen. Maar het niet nemen van maatregelen om het sociale te verlichten, zou leiden tot het compleet niet volgen van de maatregelen. De mensen zouden zeggen: foert, we doen niet meer mee. Dat zou veel erger zijn."

Misschien maakte u zondag, tijdens Moederdag, dezelfde struggle mee als onze chef nieuws Bram Van Renterghem. Ondanks alle goeie voornemens, bleek het zo goed als onmogelijk om constant anderhalve meter afstand te houden tussen de spelende kleinkinderen en de trotse, liefhebbende grootouders. Uit een kleine poll op onze website blijkt dat ook bijna 40 procent van onze lezers problemen ondervond om de kinderen weg te houden van oma en opa."Tja, wat moet je doen? Hoe kan je dat vermijden?" reageert viroloog Marc Van Ranst. "Dat is het punt. De vraag van de bevolking was zeer sterk om sociaal iets mogelijk te maken. Kinderen, die weken binnen hebben gezeten, zijn geen dragers van Covid-19 op dit moment. Het was een risico dat genomen kon worden, ja. Het risico van volwassenen die met andere volwassenen in contact komen is veel groter. Kinderen maken de ziekte minder erg door en geven die ook minder door.""Of we dit ingecalculeerd hadden? In de modellen hadden we rekening gehouden dat er wat niet-opvolging van de maatregelen zouden zijn, vooral door de kinderen. Of me dat zorgen baart? Alles baart me zorgen. Maar het niet nemen van maatregelen om het sociale te verlichten, zou leiden tot het compleet niet volgen van de maatregelen. De mensen zouden zeggen: foert, we doen niet meer mee. Dat zou veel erger zijn."