Kinderen slapen straks zelfs buiten in nieuwe Brugse kinderopvang De Groene Hazelaar

Shirley Deseyne en Marieke Hoozee met Ayo, Tuur, Miro, Mees, Julius Boudewijn en Elsa. © Davy Coghe
Redactie KW

Op zaterdag 12 januari opent kinderopvang De Groene Hazelaar in de Astridlaan in Assebroek. “We werken op antroposofische wijze, daar komt vanuit de ouders telkens meer vraag naar”, zegt onthaalouder Marieke Hoozee.

Al sinds 12 november kunnen 14 kindjes terecht bij De Groene Hazelaar. “Eind juni stopte in Assebroek een onthaalouder die werkte op antroposofische wijze (antroposofie is een spirituele filosofie en occulte wetenschap die gebaseerd is op de leer van de bekende pedagoog Rudolf Steiner, red.) en daardoor ontstond een grote nood aan een gelijkaardige opvang. Toen startten we in sneltempo met het zoeken naar mogelijkheden en in november konden we al opstarten.” Marieke is een van de drie onthaalouders die werken in De Groene Hazelaar.

“In ons team hebben we heel wat ervaring. Zo ben ik zelf vroedvrouw, Shirley Deseyne is psychiatrisch verpleegkundige en Yoke Bondeel komt uit het onderwijs en de zorgsector voor mensen met beperking. We hebben de liefde voor jonge kinderen en onze antroposofische kijk op de dingen gemeenschappelijk met elkaar.”

Rust en geborgenheid

De Groene Hazelaar wil ook een kinderdagverblijf zijn waar kinderen en ouders zich thuis kunnen voelen. De ruimte straalt rust uit en de sfeer is gezellig en geborgen. Het is een bewuste keuze om kleinschalig te zijn. Op die manier kunnen we een persoonlijke en huiselijke sfeer voor kinderen creëren, maar ook een plek waar ouders zich gehoord en gesteund voelen als het gaat om de opvoeding en ontwikkeling van hun kind. Er is een dagindeling die vast terugkomt en al snel herkenbaar wordt voor de baby’s en kinderen.

“We vertrekken altijd vanuit het kind, het krijgt tijd en ruimte om te ontwikkelen volgens zijn eigen capaciteiten. We willen hen ook omhullen met warmte, natuurlijke materialen en we zijn veel buiten. We leven mee met de seizoenen. Door veel buiten te wandelen en te spelen ervaren de kinderen de seizoenen.”

Er wordt zelfs buiten geslapen. “Dit is iets wat overkomt van Scandinavië, maar dat bij ons ook alsmaar meer gevraagd wordt”, zegt Marieke. “De kinderen slapen langer, zijn minder ziek en slapen efficiënter.” Leren vanuit nabootsing is ook een belangrijke pijler. “We zetten geen grootste knutselactiviteiten op touw, vermijden overbodige prikkels en stressvolle indrukken, maar we betrekken de kinderen vooral bij dagelijkse activiteiten. Zoals de was ophangen of opvouwen, koken, vegen… Zo bootsen de kindjes ons na en nemen ze dit ook mee in hun spel. Ook onze dagdagelijkse gebruiksvoorwerpen, denk maar aan bordjes of bekers waaruit we drinken, zijn waar mogelijk gemaakt met natuurlijke materialen.” Het respectvol leven met de natuur uit zich ook in de keuze voor biologisch vegetarische voeding en natuurlijke poets- en verzorgingsproducten. (EV)