Kinderen met zieke teddy op bezoek in Teddy Bear Hospital

Op de foto herkennen we een aantal huisdokters die de kinderen begeleiden. © (Foto TV)
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Tandartsen, huisdokters, apothekers, chirurgen en operatiekwartieren. We krijgen er allemaal de kriebels van, nog voor we goed en wel ziek worden maar voor kinderen liggen die kriebels vaak nog veel dieper. Daarom organiseerde BeMSA KULAK (Belgian Medical Students Association) vandaag het Teddy Bear Hospital voor kinderen van de derde kleuterklas en het eerste leerjaar. Die kinderen kregen vandaag de kans om voor één dag in de voetsporen van een echte hulpverlener te kruipen.

BeMSA KULAK is een vereniging van studenten geneeskunde en biomedische wetenschappen die aan de hand van verschillende evenementen (bio)medische aspecten willen belichten. Zo organiseerden ze eerder al speeddating tussen dokters en studenten en de zesurenloop tegen kanker. Voor de eerste keer ooit brengen ze nu ook het Teddy Bear Hospital naar Kortrijk nadat het een uitmuntend succes werd in Leuven. “De studenten kregen de kans om in samenwerking met AZ Groeninge, Kulak en Child Care Academy dit evenement te trekken. Zowel de studenten als de steunfiguren rond hen keken enorm uit naar vandaag. We merken ook echt dat kinderen vaak angstig zijn. Ze spreken tijdens de activiteiten over hun ervaring met het ziekenhuis en wat er zoal gebeurde. Dat toont duidelijk dat het leeft bij hen. Er was ook een zeer grote opkomst dit jaar waardoor we eigenlijk ook volzet zijn geraakt. Dat wil op zich heel wat zeggen” besluit Vie Lucas.

Het concept ?

Het brein achter dit alles zijn de studenten geneeskunde en biomedische wetenschappen die in samenwerking met diverse diensten een ziekenhuisgebeuren nabouwen om zo de kinderen zich optimaal te laten inleven in hun fantasiewereld. De kinderen kregen de kans om hun zieke teddybeer mee te nemen op een rit doorheen leuke en minder leuke situaties.

De zieke Teddy werd in slaap gebracht door één van de kinderen zodat hij kon geopereerd worden.
De zieke Teddy werd in slaap gebracht door één van de kinderen zodat hij kon geopereerd worden.© (Foto TV)

De dag werd opgedeeld in een voor- en namiddag waarbij op beide delen van de dag steeds hetzelfde parcours doorlopen werd. De ouders kregen tijdens de bezigheid van hun kinderen een vorming aangeboden door Child Care Academy waarin ze belangrijke zaken leren rond het welzijn zoals ‘Hoe reanimeer ik mijn kind?’en ‘Welke signalen zijn belangrijk bij problemen?’. Terwijl de ouderen gevormd werden, begon voor de kinderen het echte werk. Samen met hun teddybeer mochten ze op bezoek gaan bij de huisarts, de radioloog, het operatiekwartier, de tandarts, de apotheek en de ziekenwagen. Door middel van een huisarts werden ze van de ene activiteit naar de andere geleid. Doordat elke groep zijn huisarts had, werd er langzamerhand ook een vertrouwensband opgebouwd.

“Door kinderen op een speelse manier mee te nemen doorheen het ziektegebeuren proberen we angsten weg te nemen. We bouwden een operatiekwartier na met de geluiden en attributen die we kennen en kregen van AZ Groeninge ook heel wat materialen ter beschikking” verwoordt één van de studenten het.

Van astronaut tot dokter ….

Een van de leukste quotes die de organisatie vandaag mocht aanhoren, was niet van de minste. “Een van de kinderen zei tegen mij dat hij eerst astronaut wilde worden maar na vandaag zou hij nog veel liever dokter worden. Dan weet je gewoon dat dergelijke evenementen zeker nodig zijn in de jeugdige wereld”.

Ook de ziekenwagen mocht niet ontbreken. De luide sirenes, brancard en glimmende lichten deden kinderen glimlachen en verschieten.
Ook de ziekenwagen mocht niet ontbreken. De luide sirenes, brancard en glimmende lichten deden kinderen glimlachen en verschieten.© (Foto TV)

Ook vanuit AZ Groeninge was men verheugd deel te kunnen nemen aan dit evenement. “Het is ongelofelijk hoe goed de kinderen zich kunnen inleven in dit gebeuren. We merken vaak dat kinderen het moeilijk hebben om naar het ziekenhuis te komen en hopen dat ze dankzij vandaag een beter zicht krijgen op wat er gebeurt in de operatiekamer of bij de huisdokter” besluit Stefaan Lammertyn. De kinderen zelf waren helemaal opengebloeid vandaag. “Ik heb een verband aangelegd aan mijn teddybeer omdat hij met zijn hoofd op de grond gevallen was en daarna hebben we hem in slaap gedaan met een masker zodat hij niets zou voelen als we hem opereren. Ik was wel een beetje bang toen ik mijn groen jasje moest aandoen omdat het me deed denken aan het ziekenhuis”, vertelt één van de kinderen. Leuk weetje: de groene operatiejassen werden ontworpen door Onze Lieve Vrouw Hemelvaart in Waregem.

(TV)

https://www.youtube.com/watch?v=OCZcbfMYY2g

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier