Woonzorgcentra en thuiszorgdiensten kregen vorige week al extra richtlijnen om een uitbraak van het coronavirus te voorkomen. Ouderen zijn extra kwetsbaar voor het virus en de gevolgen zijn bij die bevolkingsgroep doorgaans ook groter. Minister Beke laat de lokale dienstencentra nu tijdelijk de deuren sluiten. De maatregel gaat donderdag in.

Lokale dienstencentra bieden allerhande activiteiten aan, vaak gericht op ouderen of mensen met een beginnende zorgnood, en die zijn dus extra kwetsbaar voor het coronavirus. "We mogen niet overdrijven met maatregelen, maar we moeten er toch voor zorgen dat kwetsbare groepen niet nodeloos risico's lopen", vindt Beke.

Geen kinderen in woonzorgcentra

Ook voor de woonzorgcentra zijn er nog bijkomende instructies. Zo worden de bezoekuren ingeperkt, moeten bezoekers allemaal door één ingang, moeten ze hun gegevens achterlaten in een register en krijgen ze geen toegang meer tot de cafetaria.

Kinderen onder de 16 mogen even helemaal niet meer op bezoek bij grootouders of overgrootouders, maar bezoek helemaal verbieden, is voorlopig niet aan de orde. "Ik begrijp de intentie van de zorginstelling om te proberen het goede te doen en de bewoners zoveel mogelijk te beschermen, maar de vraag is of dit voldoende afgewogen was en niet disproportioneel", zegt Beke.

© Facebook
Woonzorgcentra en thuiszorgdiensten kregen vorige week al extra richtlijnen om een uitbraak van het coronavirus te voorkomen. Ouderen zijn extra kwetsbaar voor het virus en de gevolgen zijn bij die bevolkingsgroep doorgaans ook groter. Minister Beke laat de lokale dienstencentra nu tijdelijk de deuren sluiten. De maatregel gaat donderdag in. Lokale dienstencentra bieden allerhande activiteiten aan, vaak gericht op ouderen of mensen met een beginnende zorgnood, en die zijn dus extra kwetsbaar voor het coronavirus. "We mogen niet overdrijven met maatregelen, maar we moeten er toch voor zorgen dat kwetsbare groepen niet nodeloos risico's lopen", vindt Beke. Ook voor de woonzorgcentra zijn er nog bijkomende instructies. Zo worden de bezoekuren ingeperkt, moeten bezoekers allemaal door één ingang, moeten ze hun gegevens achterlaten in een register en krijgen ze geen toegang meer tot de cafetaria. Kinderen onder de 16 mogen even helemaal niet meer op bezoek bij grootouders of overgrootouders, maar bezoek helemaal verbieden, is voorlopig niet aan de orde. "Ik begrijp de intentie van de zorginstelling om te proberen het goede te doen en de bewoners zoveel mogelijk te beschermen, maar de vraag is of dit voldoende afgewogen was en niet disproportioneel", zegt Beke.