Kinderen geëvacueerd uit crèche nadat benedenruimte begint te roken

© CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Een fikse rookontwikkeling, een brandalarm en heel wat brandweerwagens. De kinderen van creche ‘t Cookiemonster beleefden een wel erg aparte dag.

“De kinderen lagen nagenoeg allemaal al te slapen toen drie van onze rookmelders begonnen te gillen.” Jeroom Degryse, die al twee jaar samen met zijn partner Tisjana Vandenabeele de crèche in de Bruggestraat runt, bekomt nog van de schrik. “We zagen dat de benedenruimte zich met rook begon te vullen en op dat ogenblik hebben we in een reflex gehandeld. Alle twaalf kindjes die bij ons aanwezig waren, werden naar buiten gebracht. De buurvrouw opende zonder aarzelen haar woning zodat we ze daar in veiligheid konden brengen. Ondertussen belden we ook de brandweer die hier razendsnel aanwezig was.”

Tot een daadwerkelijke brand kwam het niet, maar toch moesten de spuitgasten zich door een dikke, zwarte rook een weg banen. De schuldige werd al snel gevonden. “Het gaat hier om een probleem met een pelletkachel“, horen we van de officier ter plaatse. “Die is als een gek beginnen roken, wat resulteerde in de evacuatie van de kinderen. De zaakvoerders hebben koelbloedig en vooral snel gereageerd, waardoor niemand gewond raakte. Nu moet enkel de ruimte nog volledig geventileerd worden, maar meer dan rook- en geurschade is er niet.”

De kinderen hebben nauwelijks iets van het gebeuren gemerkt. “We konden alle kleintjes meteen overbrengen, terwijl de ruimte zich nog met rook aan het vullen was”, sluit Jeroom af. “Met uitzondering van enkele die het geluid van de detectoren hebben gehoord, weten ze waarschijnlijk niet eens dat er even paniek was. We hebben meteen hun ouders gebeld om hen niet alleen gerust te stellen, maar eveneens te zeggen dat we de crèche vandaag gaan moeten sluiten.” Die ouders kwamen, met overduidelijke ongerustheid op het gezicht, hun kinderen meteen halen. En de peuters zelf? Die waren vooral onder de indruk van de grote brandweerwagen die voor de deur stond.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier