Kinderen achter het fornuis tijdens Lekkerste Weekend

Niek Bossaert © TV
Redactie KW

Het weekend van 1 oktober wordt Kortrijk de lekkerste stad vanhet landmet’Kortrijkse Kinderen Koken’, de ‘Lekkerste Lettertocht’, het ‘Lekkerste gerecht’ en ‘Piet Huysentruyt kookt Kortrijkse bil en Kalletaart’. De Heulse patissier Niek Bosschaert is coach van de kinderen.

Tijdens het Lekkerste Weekend staat Kortrijk voor de derde keer op rij in het teken van gastronomische hoogstandjes en eetwedstrijden. Evenementenbureau Kapcon zorgt voor een editie met talrijke nieuwigheden, zoals de kookwedstrijd ‘Het Lekkerste gerecht van Kortrijk’ en de ‘Lekkerste Lettertocht’. Op 1 oktober maakt Piet Huysentruyt Kortrijkse Bil en Kortrijkse Kalletaart klaar voor 500 Kortrijkzanen. Traiteur Mylle, Dupont’s Kookboetiek, bakkerij Hoornaert, Rhizo Hotelschool Kortrijk en brouwerij Vander Ghinste leveren een belangrijke bijdrage aan dit evenement. Ook patissier Niek Bossaert draagt zijn steentje bij. Hij coacht op zaterdag de Kortrijkse kinderen die koken.

Hartverwarmend

De jaarlijkse wedstrijd ‘Kortrijkse Kinderen Koken’ steekt in een nieuw jasje. De jonge koks kunnen nu hulp inschakelen van hun grootouders en zetten zo de ‘gerechten op grootmoeders wijze’ extra in de kijker en op de kaart. “De combinatie kinderen en grootouders is formidabel. De onbevangenheid van de kinderen en de affiniteit van oma en opa geven een extra dimensie aan de wedstrijd. Dat kan bijzonder leuk worden”, vertelt Niek.

“Zien hoe goed de kinderen het doen, bezorgt me telkens weer kippenvel”

“Als je ziet hoe vrij en eerlijk de kinderen zijn raakt je dat. Ze willen zelf winnen maar zijn uiteindelijk ook blij als een ander wint. Ze vliegen elkaar om de hals of geven vuistjes en high fives. Zien hoe goed de kinderen het doen bezorgt me telkens kippenvel. Zo vertelde een mama van een zoontje met autisme dat vorig jaar meedeed, hoe hartverwarmend het is te zien dat hij mocht mee doen en het ook goed deed. Voor hem en voor haar was dat een zeer grote stap voorwaarts, zei ze.”

Niek heeft geen workshops voorzien als voorbereiding. “We maken slechts 15 minuten voor aanvang kennis met elkaar. Uiteraard laten we de kinderen hun eigen ding doen, maar we sturen bij waar nodig en helpen hen. Voor hen is het een belangrijke test in hun jonge bestaan om te weten hoe sterk ze staan in een stresserende omstandigheid.” Afspraak op 30 september tussen 13.30 en 15 uur op de Grote Markt.

Met Xavier van ‘Rox’

Jeremy Vandoorne, Xavier in het jeugdprogramma ‘Rox’ van Studio 100, praat de wedstrijd ‘Kortrijkse Kinderen Koken’ aan elkaar. (Hobby)koks gaan daarna om 15.30 uur de strijd aan om het ‘Beste Product van Kortrijk’ te creëren. Op 1 oktober kan je op de Grote Markt tussen 13.30 en 17 uur met het gezin deelnemen aan de ‘Lekkerste Lettertocht’. De deelnemers krijgen enkele ‘lekkere’ proeven voorgeschoteld en gaan op speurtocht in de etalages van de handelaars in de binnenstad. Drie deelnemers maken kans op elk een schatkist ter waarde van 500 euro. Verder kan je tijdens deze tweedaagse genieten van het ‘Lekkerste Speelland’ op het Schouwburgplein, wedstrijden en gratis kinderanimatie op de Grote Markt en volksspelen op de Veemarkt.

(Peter Van Herzeele/video JVGK)

https://www.youtube.com/watch?v=8bMCSqTqju4

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier