Kinderdagverblijf Oogappeltjes in Oudenburg wordt De Speelboom: “Leerkansen op eigen tempo”

Burgemeester Anthony Dumarey, Tina De Zutter van BKO, gemeenteraadsvoorzitter Stefaan Reynaert; schepenen Gino Dumon en Stijn Jonckheere, directeur basisschool H. Familie Sabine Biebauw, Lien Seys van De Speelboom, Hilde Vanderbeke van Familiehulp en schepen Romina Vanhooren. (foto LIN) © Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Vanaf 8 november krijgt kinderdagverblijf Oogappeltjes een nieuwe naam. Het wordt omgedoopt tot De Speelboom en hoort vanaf dan ook bij vzw Familiehulp. Het kinderdagverblijf verhuist tijdelijk naar de Aernoudstraat in de units van BKO.

Maandag 8 november wordt een historische dag voor kinderdagverblijf Oogappeltjes. Wegens verbouwingswerken wordt de bestaande locatie in de gebouwen van de Zusters van de Heilige Familie tijdelijk ingeruild voor een nieuwe opvangplaats in de Aernoudstraat 13, waar zich nu de buitenschoolse kinderopvang van de stad Oudenburg bevindt. “Het wordt een modern kinderdagverblijf dat plaats biedt aan 21 kinderen”, zegt Lien Seys van Oogappeltjes. “Ons gebouw bevindt zich in een groene omgeving, met voldoende parkeergelegenheid voor de ouders.”

Al is de verhuizing wel tijdelijk. De verbondenheid met de school Heilige Familie blijft bestaan. Daarom gaan de kinderopvang op zoek naar een permanente locatie in de buurt. Wat wel definitief verandert, is de naam van het kinderdagverblijf: Oogappeltjes wordt De Speelboom Oudenburg.

Modulaire units

“We zochten een breder financieel en structureel draagvlak voor het kinderdagverblijf Oogappeltjes”, vertelt Sabine Biebauw van vzw Kinderopvang vrij onderwijs regio Oostende. “Met Familiehulp vonden we een nieuwe partner: deze zorgorganisatie beheert onder andere elf kinderdagverblijven. Oogappeltjes wordt lid van vzw Familiehulp kinderopvang en zal dus veranderen in De Speelboom Oudenburg.”

“Als gezinsstad vinden we het belangrijk dat er voldoende kinderopvang in onze stad aanwezig is. Toen duidelijk werd dat het kinderdagverblijf een nieuwe tijdelijke locatie zocht, hebben we als stad meteen mee naar oplossingen gekeken. Omwille van de decentralisatie van de buitenschoolse opvang beschikten we over vrije capaciteit in de modulaire units in de Aernoudstraat. Het is een ideale tijdelijke oplossing”, vult schepen van Jeugd en Gezin Romina Vanhooren aan.

Sociale functie

“Als Familiehulp beschikken we momenteel over elf andere kinderdagverblijven in heel Vlaanderen en Brussel”, zegt manager kinderopvang Hilde Vanderbeke. “Met De Speelboom bieden we opvang aan kinderen van 0 tot 3 jaar. Onze kinderdagverblijven hechten veel belang aan de sociale functie. Zo hebben we bijzondere aandacht voor kinderen uit kwetsbare gezinnen of kinderen met een zorgbehoefte. We bieden hen alle leerkansen op hun eigen tempo, midden in een uitdagende omgeving met een rijke taalbeleving.”

Naast het nieuwe kinderdagverblijf beheert Familiehulp sinds 2018 ook Noah Oudenburg: een kleinschalig dagverzorgingshuis waar mensen met een zorgbehoefte samen een gezellige dag kunnen doorbrengen. “De overname van Oogappeltjes vormt een nieuwe stap in onze nauwe samenwerking met de stad”, legt Hilde Vanderbeke uit. “In de nabije toekomst gaan we ook actief participeren met het Huis van het Kind en het lokale bestuur.”

(LI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier