Kinderdagverblijf Minneke Poes stelt kunstwerk en nieuw logo voor

We zien Carl Grimmeplrez, Marthe Verschaeve met logo en directrice Ann-Sofie Vannieuwenhuyze voor het kunstwerk aan Minneke Poes. (foto EG)
We zien Carl Grimmeplrez, Marthe Verschaeve met logo en directrice Ann-Sofie Vannieuwenhuyze voor het kunstwerk aan Minneke Poes. (foto EG)
Redactie KW

Kinderdagverblijven ‘t Hummeltje, Minneke Poes en hun dienst voor onthaalouders Papavero namen eerder al hun intrek in de nieuwe locatie langs de Hovelandlaan. Nu werd een kunstwerk en een nieuw logo voorgesteld.

In de jaren 60 startte een peutertuin in Ieper, die georganiseerd werd door de vzw Gesticht der Zusters van de Heilige Vincentius, een initiatief van de Ieperse Zusters van de Heilige Familie. Die peutertuin groeide uit tot ‘t Hummeltje uit de Augustijnenstraat, Minneke Poes uit de Oude Veurnestraat. “ Beide kinderdagverblijven beantwoordden niet meer voldoende aan de normen ”, zegt directrice Ann-Sofie Vannieuwenhuyze.

Flexibele leefgroepen

“We zaten in verouderde gebouwen met slaapruimtes in één grote zaal en een veel te beperkte buitenspeelruimte. Daarom ging de raad van bestuur op zoek naar een nieuwe locatie en kwamen ze terecht aan de Hovelandlaan 1 , waar voorheen Ons Onderdak was gevestigd. Een deel werd verbouwd en een ander stuk werd bijgebouwd, wat de totale oppervlakte op 1.700 m² brengt en plaats biedt om 108 kinderen op te vangen.”

“Ik draag de verantwoordelijkheid voor 19 voltijdse jobs die uitgevoerd worden door een dertigtal personeelsleden. In de opvang is er ook aandacht voor kwetsbare gezinnen en is er opvang van 7 tot 19 uur. We vallen onder de verantwoordelijkheid van Kind en Gezin. Dat is nu getransformeerd naar het Agentschap Opgroeien”, haalt Ann-Sofie Vannieuwenhuyze aan. “In het gebouw van Ons Onderdak zijn er personeelsfaciliteiten en twee leefgroepen, waar er aandacht is voor rechtstreekse toegang naar buitenspeelruimte en aangepaste slaapruimtes.”

Vruchtbaarheidsamulet

“Op de eerste verdieping van de nieuwbouw bevinden zich de bureaus. Verder is er ook een gespreksbubbel waar we kunnen vergaderen of iets bespreken met ouders. De Papavero-onthaalouderdienst heeft een bureau op de gelijkvloerse verdieping van de nieuwbouw. In totaal zorgen 24 mensen voor 16 opvanglocaties in het statuut van onthaalouders.”

Bij een nieuwe locatie hoort ook een nieuw kunstwerk. “ Iepers kunstenaar Carl Grimmelprez baseerde zich hiervoor op de symboliek van de vruchtbaarheidsamulet uit de oudheid . In die tijd geloofde men dat de drager van zo’n amulet beschermd zou worden tegen alle mogelijke onheil. Als we dit idee vertalen naar het nu, wensen we dat alle kinderen, ouders en medewerkers zich veilig voelen in onze opvang”, verduidelijkt Ann-Sofie.

“Daarnaast koos de ontwerper, als docent aan Vives Kortrijk, voor een strakke vormgeving in een licht compositiemateriaal. Het strakke, blinkende wit verwijst naar de technologische toekomst waarin kinderen zullen opgroeien. De gekleurde zijkanten verwijzen naar de kleuren van het logo van kinderopvang Minneke Poes.”

Het nieuwe logo ontstond door de creativiteit van Marthe Verschaeve (18) uit Zandvoorde, die nu film en animatie volgt aan het Kask in Gent. “In het logo verwerkte zij kinderen die elkaar een hand geven. Dit duidt op onze kernboodschap: samen kunnen we alles. De blauwe achtergrond staat voor het gevoel van vrijheid die we in onze kinderopvang ervaren. De kleurrijke vlaggetjes verwijzen naar de kleuren van de verschillende leefgroepen. De groene rand benadrukt het belang van natuurbeleving in onze kinderopvang”, besluit Ann-Sofie. (EG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.