Kinderdagverblijf De Speelberg verhuist naar nieuwbouw naast AZ Delta, campus Rumbeke

Bij kinderopvang De Speelberg zien ze de verhuis alvast zitten. Je herkent uiterst rechts Tine Dejonckheere, coördinator in Roeselare en links van haar directrice Martine Vandeweghe. © Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

Kinderdagverblijf De Speelberg heeft intrek genomen in de nieuwbouw naast AZ Delta, campus Rumbeke. De werking van het kinderdagverblijf staat los van het ziekenhuis, maar door de langere openingsuren is het uitermate geschikte voor de jonge mama’s onder het ziekenhuispersoneel. “Maar misschien boren we ook een potentieel in Oekene en op Accent Business Park aan.”

Kinderdagverblijf De Speelberg opende in 2011 in de Rijselstraat in Roeselare, vlakbij het toenmalige Heilig Hartziekenhuis. “Wij hebben onze hoofdvestiging in Kortrijk en ondertussen ook een vestiging in Wakken. We zijn in Roeselare ontstaan op vraag van het ziekenhuis, want wij hanteren ruimere openingsuren dan onze collega’s. Bij ons kun je terecht van 6 tot 20 uur, terwijl dat in de meeste andere kinderdagverblijven van 7 tot 18 uur is”, aldus directrice Martine Vandeweghe.

Ruimte om uit te breiden

Het kinderdagverblijf blijft met de navelstreng verbonden met AZ Delta en verhuist dus mee. Niet alleen AZ Delta kreeg subsidies voor een nieuwbouw, maar ook het kinderdagverblijf de Speelberg kreeg van de overheid de toelating en de nodige financiële middelen om een nieuwbouw in gebruik te nemen. In 2018 heeft de overheid het dossier voor de nieuwbouw goedgekeurd. De investering voor de nieuwbouw bedraagt 2.176.633 euro.

Het kinderdagverblijf heeft momenteel 36 door Kind en Gezin erkende plaatsen, maar heeft de ambitie om het aantal erkende plaatsen in de toekomst te doen toenemen, in functie van een toenemende vraag. “Hiervoor is de nodige ruimte al voorzien. We hebben nu drie leefgroepen, maar we kunnen in dit gebouw nog een vierde leefgroep ruimte bieden. Bovendien is er naast de nieuwbouw ook nog voldoende ruimte, we kunnen er dus nog bijbouwen”, aldus de directrice.

Elk zijn kleur

De verhuizing gebeurde op dinsdag 2 juni en dat loopt dus quasi parallel met de verhuizing van AZ Delta. “Twee derde van de kinderen hebben een ouder die in het ziekenhuis werkt. Maar we staan dus zeker open voor andere kinderen. Het centrum van Oekene is vlakbij en op Accent Business Park werken heel wat mensen.”

De leefgroepen hebben elk hun eigen kleur en vormen zo hun aparte bubbel. Ook de begeleiders blijven dezelfde per leefgroep. De ouders krijgen ook een badge waardoor ze het gebouw kunnen betreden. Momenteel zijn er twee leefgroepen voor baby’s en één lenteklas voor de peuters. De lokalen zijn kindvriendelijk ingericht en ook een tuin is voorzien zodat de peuters bij mooi weer buiten kunnen spelen. Bovendien wordt in de zomervakantie een vakantiewerking voor kleuters voorzien.

Fladders op het dak

De nieuwbouw situeert zich langs de kant van Oekene en staat achter de laatste huizen van de afgesloten Sint-Martinusstraat. De indeling van het gebouw is gestoeld op de vestiging in Kortrijk die zijn gedegenheid bewezen heeft. De nieuwbouw kijkt ook uit de personeelsparking. “Maar die heeft er nu nog een etage bij gekregen. We zijn nu moeilijk zichtbaar vanop de openbare weg, maar straks krijgen we vijf Fladders (grote eenden) van kunstenares Katrijn Van Aelst op ons dak. Ze ontwierp al zo’n Fladder voor Kortrijk, nu worden ze ook het herkenningspunt in Roeselare. Ze zullen zichtbaar zijn vanop de brug op de Rijksweg.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier