Kinderboerderijen mogen open, maar blijven voorlopig dicht

Kinderboerderijen mogen al openen, maar doen dat nog niet. © Getty Images
Hannes Hosten

De versoepeling van de coronamaatregelen laat naast dierenparken ook kinderboerderijen, dolfinariums en reptielenhuizen toe om vanaf maandag 18 mei de deuren te openen. In de praktijk lijkt niemand dat ook te doen.

Dierenparken mogen vanaf 18 mei weer openen, maar ook kinderboerderijen, aquariums, reptielenhuizen en dolfinariums horen daarbij. We belden eens rond om te horen of er zijn die dat doen en vonden voorlopig niemand. De heropening is dan ook aan strenge regels gebonden. Zo moeten ook deze attracties met een online reserveringssysteem werken en dienen speelplein en cafetaria dicht te blijven.

“Wij openen nog niet”, zegt Reinhilde Vanderper van kinderboerderij Den Ast in Lichtervelde. “Zonder cafetaria en speelplein hebben wij er niets aan en is het ook moeilijk voor de kinderen. Zij gebruiken wel de toiletten en zo. Het zal voorlopig nog niet lukken. Hopelijk op 8 juni.”

Kinderboerderijen: “Nog niet onmiddellijk”

Eenzelfde geluid op het kabinet van Brugs schepen Mercedes Van Volcem (Open VLD), bevoegd voor kinderboerderij De Zeven Torentjes in Assebroek. “Die maatregel is meer bedoeld voor grotere parken, die een betalende toegangscontrole hebben”, luidt het. “Speelplein en cafetaria kunnen nog niet open en ook de educatieve werking kan nog niet opstarten. De crisiscel heeft geoordeeld dat we risico’s op besmetting beter uitsluiten en als we maar zo kunnen openen, dan beter niet openen.”

Ook kinderboerderij De Lenspolder in Nieuwpoort is niet klaar om het jonge volkje weer te ontvangen. “Wij zijn een stadsdienst en wachten op toestemming van ons stadsbestuur”, horen we daar. “Het stadsbestuur is heel voorzichtig en ze hebben gelijk. We zouden een systeem met reservaties moeten opzetten en met eenrichtingsverkeer werken. We zien het zitten om weer te openen, maar nog niet onmiddellijk.”

Serpentarium en dolfinarium blijven dicht

Ook op een bezoekje aan Zoo Serpentarium in Blankenberge is het nog wachten. Het Serpentarium behoort tot dezelfde groep als de Zoo van Antwerpen en Zoo Planckendael, die vandaag wel de deuren openen, althans voor abonnees. Vanaf 1 juni is daar ook het grote publiek weer welkom, maar altijd op reservatie. De reptielen in Blankenberge daarentegen krijgen voorlopig geen volk over de vloer.

Wij zijn te klein om de veiligheid van onze bezoekers te kunnen garanderen, en bovendien: voor wie zouden wij opendoen? De dagjestoeristen en tweedeverblijvers mogen nog altijd niet komen“, zegt coördinator Marnick Croes. Nu weer openen, zou volgens hem dus niet rendabel zijn. “Het is zoals met de souvenirshops in Brugge: van de Bruggelingen alleen kunnen die ook niet leven. Wij wachten dus verder af en heropenen ten vroegste op 8 juni, wanneer de nieuwe versoepelingen er hopelijk doorkomen”, klinkt het.

Bij Boudewijn Seapark in Brugge konden we niemand bereiken, maar volgens de website blijft ook dat dicht tot minstens 8 juni. In principe zou het dolfinarium open kunnen, maar mogen geen shows doorgaan. Ook Bellewaerde Park in Ieper, officieel erkend als dierentuin, besliste om voorlopig dicht te blijven. “De expoitatiekosten zouden te hoog zijn en voor de bezoekers zouden het niet leuk vinden”, zegt een teleurgestelde directeur Stefaan Lemey.

Zonnegloed opent op 21 mei

Waar kunnen we dan wel terecht voor een uitstapje met de kids? Eén optie is dierenopvangcentrum De Zonnegloed in Oostvleteren. Dat park opent wel vanaf donderdag 21 mei, Hemelvaartsdag, met een online reserveringssysteem. De heropening is erg belangrijk voor De Zonnegloed. “Onze spaarpot was leeg. Dankzij een oproep naar financiële steun is het gelukt om de periode toch de kunnen overbruggen”, vertelt bezieler Karel Ackaert. “Met de donaties die we kregen, kunnen we de dieren verzorgen tot 1 juli. Nu we weer mogen openen, hopen we snel weer nieuwe dieren te kunnen opvangen. Dat was de voorbije weken financieel niet mogelijk. We willen wel nog heel voorzichtig opstarten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier