Kinderboerderij in Marke organiseert Hoevefeesten: “We hebben die inkomsten broodnodig”

Redactie KW

De vzw Kinderboerderij Van Clé pakt op zondag 3 juni uit met Hoevefeesten. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met wat de kinderboerderij allemaal doet. Meer dan je zou denken, al ligt de kost ook een pak hoger dan veel mensen verwachten.

De Hoevefeesten op de Kinderboerderij nemen zondag de hele dag in. “We starten nu van ‘s morgens vroeg met een ontbijt op de boerderij. Wat we doen op boerderijkampen vertalen we op die dag voor kinderen en ouders. Je kan zelf brood bakken en de ambachtelijke pizza’s die we gedurende het jaar bakken met de kinderen, zijn ook te verkrijgen. Er is de hele dag kinderrommelmarkt en tussen 11 en 13 uur kan je een ponyritje doen. Na 16 uur kan je worsten op de barbecue proeven.

“‘s Namiddags zijn er tractorritjes, grime, visspel, en kinderanimatie. De hele dag kan je op het springkasteel, deelnemen aan een tombola, genieten aan de bar en de dieren bezoeken. Er zijn verscheidene boerderijdieren zoals een koe, ezels, schapen, kippen, geiten, kalkoenen, pony’s, cavia, een varken, een pauw…”

Subsidies verminderen

De kinderboerderij heeft het niet gemakkelijk. “Onze vzw is afhankelijk van subsidies. Die zijn mogelijk om alles draaiende te houden. Het personeel wordt gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap maar dat wordt altijd maar minder. Vroeger werkten we hier met vijf of zes mensen, nu hebben we nog meer werk en doen we het slechts met drie. Op 1 januari valt er nog een halftijdse job weg. We zijn samen met stad Kortrijk aan het kijken hoe we dit kunnen opvangen, want met minder dan drie personen lukt het hier niet“, aldus coördinator Jan Debruyne uit Rollegem.

Extra inkomsten

De vzw doet ook inspanningen door zelf de begeleiding te doen op boerderijkampen. “Dat zorgt voor wat extra inkomsten. We gaan ook met ons mobiele bijenprogramma naar de scholen, dat doen we voornamelijk in oktober en november als het op de boerderij wat kalmer is.”

Kinderen kunnen ook op de boerderij zelf ervaringen opdoen. “Hiervoor vragen we 7,5 euro per kind. We willen hier ook niet de volle prijs vragen, anders komen ze niet meer.”

Tractor spaart tijd uit

De vriendenkring van de kinderboerderij organiseert elk jaar de Hoevefeesten. Dat betekent inkomsten voor extra’s. “Zo werd de tractor die we onlangs aankochten grotendeels betaald. Door het gebruik van die tractor sparen we tijd uit, waardoor we het werk met drie kunnen blijven doen. We financierden met de opbrengsten van de Hoevefeesten ook al een bosmaaier en een boomzaag.”

Voor de organisatie en het verloop van de hoevefeesten zijn er veel vrijwilligers nodig. “We zijn die mensen heel dankbaar.” (EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.