Kind en Gezin ondersteunt kinderopvang in Brugse gevangenis

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen bezocht de Brugse gevangenis. © BELGA
Redactie KW

Kind en Gezin gaat in de gevangenis van Brugge, waar ook moeders met hun kinderen verblijven, de kinderopvang “zo maximaal mogelijk” ondersteunen tijdens dagen waarop gestaakt wordt.

Naar aanleiding van de aanhoudende stakingsacties van de cipiers trok Serge Rooman, het hoofd van het opleidingscentrum voor penitentiaire beambten in Merksplas, vorige week aan de alarmbel. Hij had de gevangenis van Brugge bezocht en beschreef nadien in een brief de lamentabele toestand waarin de gedetineerden zich bevinden. “Tot mijn verbazing gelden deze omstandigheden ook voor gedetineerde moeders met kinderen”, schreef hij. “De kleine kinderen zitten al deze dagen mee op cel.”

Geen voorleesmoment of babymassage meer

Ook kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen bezocht de Brugse gevangenis en stelde vast dat door de staking de kinderopvang niet meer verzekerd kan worden. “Daardoor vallen veel bezigheden voor de kinderen weg. Ze kunnen bijvoorbeeld minder vaak naar de speeltuin of krijgen geen voorleesmoment of babymassage meer. Ze zijn hun normale ritme kwijt”, zegt hij.

In Brugge verblijven tien kinderen tussen 0 en 3 jaar bij hun moeder. Het is de enige gevangenis in Vlaanderen waar het probleem zich in die mate stelt.

Kind en Gezin komt nu met een oplossing. “We gaan er nu al langs met onze verpleegkundige en gezinsondersteunende dienst. De kinderopvang volledig overnemen kunnen we niet, maar in afspraak met de gevangenisdirectie, die nu al initiatieven neemt met het beschikbare personeel, zal onze regio-assistent zo veel mogelijk uren proberen langs te gaan om de kinderen buiten spelmomenten aan te bieden.”

Vanobbergen is tevreden met het initiatief, maar zou graag zien “dat er op langere termijn een uitgewerkte oplossing komt, zodat de kinderen niet meer in zo’n situatie terechtkomen”.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier