Kimberly doet pakkend verhaal in ‘Draagmoeders’

De geboorte van Sara was voor Kimberly en het gezin een collectief gebeuren. © foto Facebook
Bert Vanden Berghe

Kimberly Demulder uit Ardooie is mama van vier en moeder van vijf. Als draagmoeder hielp ze een Nederlands homokoppel uit de nood. Haar relaas komt nu aan bod in ‘Draagmoeders’, een nieuwe reeks van Annemie Struyf op Eén.

Hartverwarmend. Wat voor oordeel je ook hebt over de situatie, in essentie draait het verhaal van Kimberly Demulder uit Ardooie rond liefde. Véél liefde. Genoeg liefde voor vijf kinderen zelfs. “Ik was altijd graag zwanger”, legt Kimberly (35) uit. Ze is afkomstig van Pittem, woonde een tijd in Aarsele maar heeft nu haar thuis gevonden in Ardooie. Samen met Bram De Rammelaere heeft ze vier kinderen en is ze assistent chocolatier.

Geluk gunnen

“Met de jongste was mijn kinderwens voltooid, maar ik kon me maar moeilijk inbeelden nooit meer zwanger te zijn. In jullie krant zag ik een berichtje passeren van iemand die een eiceldonor zocht. Ik heb daar toen op gereageerd en ben toen steeds meer zaken beginnen volgen rond eiceldonatie. Ik wilde anderen het geluk gunnen, dat kinderen met zich meebrengen.”

“In een van die Facebook-groepen die ik volgde, las ik het verhaal van Frits en Joey, een Nederlands homokoppel dat heel graag kinderen wilde. We spraken toen af op neutraal terrein, zij twee en ik met mijn man. Zij hadden al een draagmoeder, maar zij wilde geen eicel doneren omdat ze vreesde dat de band te hecht zou worden.”

Cyprus?

“Omdat zij Nederlanders zijn en wij Belgen mocht dat niet zomaar. De enige mogelijkheid was om dat in Cyprus te doen. Alleen zag mijn man dat niet zitten. Ik alleen naar een vreemd ziekenhuis in een vreemd land. ‘Wat als er iets gebeurt en ik zit hier met onze vier kinderen? Dan heb ik nog liever dat je het zelf draagt’, zei hij. Tot dan had ik er niet bij stilgestaan.”

Het duurde dan nog een paar maanden voor het zover was. Er werd grondig nagedacht, alles doorsproken met een huisarts en de vroedvrouw, alsook goeie afspraken gemaakt met het koppel. Uiteindelijk werd de knoop doorgehakt, en via zelfinseminatie raakte Kimberly zwanger, van bij de eerste keer trouwens.

“Babysitten”

“Het belangrijkste was ook dat mijn kinderen er zouden achter staan. Op dat moment was mijn jongste zes en mijn oudste elf jaar. Eén voor één zijn ze na dat gesprek bij mij gekomen om te zeggen dat ze er ok mee waren. ‘Zo maak ik een baby’tje mee én blijf ik je kleinste keppetje’, zei mijn jongste.” (lacht)

In onze omgeving waren de meningen natuurlijk vrij verdeeld. Maar als gezin stonden we er helemaal achter. Het voelde voor mij aan als babysitten, als het ware. Zorgen dat het kindje zo gezond mogelijk was – tijdens die eerste lockdown heb ik me dan ook echt opgesloten. Ik wilde er alles aan doen om een zo geliefd en gezond mogelijk kindje ter wereld te brengen.”

Thuisbevalling

De bevalling gebeurde net als bij de andere kinderen thuis. Dat was heel mooi. Mijn jongste dochter hield mijn hand vast, mijn man sprak mij moed in en de oudste stonden klaar met handschoenen om de baby op te vangen. Sara werd echt geboren vanuit liefde, en omringd door liefde. Dat is het allerbelangrijkste: dat ze zo ongelooflijk gewenst is. Frits en Joey keken zo hard uit naar haar komst, en wij ook.”

“De relatie die we hebben met Frits en Joey beschouw ik als een familiaire relatie: vrienden die een speciaal plaatsje in ons hart hebben gekregen. Een unieke ervaring. Daarom heb ik ‘ja’ gezegd om mee te doen aan ‘Draagmoeders’, omdat ik heel graag wil meehelpen om dat taboe te doorbreken door daar heel puur en eerlijk over te zijn.”

Draagmoeders, vanaf woensdag 17 november om 20.40 uur op Eén.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier