Kim Puystjens gaat van start als veerkrachtcoach: “Leren vallen en weer rechtstaan”

Een sessie met Kim Puystjens vindt steeds plaats in openlucht. (foto GL)
Gillian Lowyck

De lockdown gaf Kim Puystjens het nodige duwtje in de rug om haar dromen te volgen. Sinds kort zie je haar door de stad fietsen als veerkrachtcoach. “Het is van wezenlijk belang dat je leert vallen en weer rechtstaan. Ik help je daarbij met buitenlucht, bewegen en babbelen.”

Kim Puystjens (37) is leerkracht gedragswetenschappen bij Athena Oostende. “Een job die ik met héél veel passie uitoefen”, vertelt ze.

Sinds kort heeft Kim er nog een tweede titel bij: die van veerkrachtcoach. “Wat een veerkrachtcoach precies doet? Ik geloof dat ik de term heb uitgevonden. (lacht) Maar de essentie is dit: het leven is geen crèmekarre. Dat beseffen de meeste mensen wel. Je kan je niet op alles voorbereiden of alles tot in de puntjes voorbereiden. Daarom is het van wezenlijk belang dat je leert vallen en weer rechtstaan. Het maakt niet uit hoeveel je valt en op welk vlak in je leven. Als je maar de juiste tools hebt om dat te plaatsen.”

Hart en ziel

“Zeker in deze moeilijke periode wie had vorig jaar ooit gedacht dat ons leven er vandaag zo zo uitzien? is het belangrijk om te leren omgaan met de situaties wanneer ze zich voordoen. Ik heb geen succesformule en ook geen tienstappenplan. Maar ik kan je wel leren om te gaan met je emoties, je weer leren rechtstaan. Belangrijk is dat élke emotie er mag zijn en dat je kan omgaan met situaties zoals ze zich voordoen.”

Kim haalde inspiratie bij haar leerlingen: “Ik geef les met hart en ziel. Ik probeer ook altijd om mijn leerlingen verder te doen denken. Ik heb ook een tijdje leerlingenbegeleiding gedaan en toen hoorde ik vaak dat ik meer in hen naar boven kreeg dan ze verwacht hadden. Zo is dat idee langzaam beginnen rijpen. Ik wilde daar iets méér mee doen. En toen kwam de lockdown en heeft corona ervoor gezorgd dat ik de stap heb gezet. Ik ben sinds april bezig met een coachingopleiding. En ik hoop in de toekomst nog opleidingen of navormingen te kunnen volgen die hierin een meerwaarde kunnen bieden.”

“Ik ben geen psycholoog of therapeut en pretendeer dat ook niet. Misschien kan ik wel een tussenstap zijn”, gaat Kim verder. “In Nederland bestaat er wel een term voor wat ik doe: ‘ontkiemer’. Zeker met mijn naam vond ik dat wel mooi. (lacht) Dat is dan ook wat ik hoop te kunnen betekenen: dat mensen hun kracht vinden en daar verder mee aan de slag kunnen gaan.”

In weer en wind

Concreet werkt Kim volgens drie B’s: “Bewegen, buitenlucht en babbelen! Muren komen soms op je af en kunnen beklemmend werken. Naar buiten gaan, kan zoveel deugd doen. Een sessie met mij vindt daarom altijd plaats in de buitenlucht. Ondertussen bewegen we. Dat kan vanalles zijn: een wandeling, fietsen of zelfs skeeleren. Om het even wat, dat kies je zelf. Je hoeft zeker niet sportief te zijn. In weer en wind, ja. (lacht) Dat gecombineerd met babbelen, uiteraard.”

“Ik ben er voor alle leeftijdscategorieën. In eerste instantie ging ik me toespitsen op de derde graad waar ik les aan geef, omdat ik met hen het meeste verwantschap voel. Op vraag van de mensen zelf heb ik dat uitgebreid. Als ik die verbinding voel en ik kan iets naar boven brengen… Het lesgeven laat ik voorlopig nog niet los, daarvoor doe ik het te graag.”

Een traject met Kim begint met een intakegesprek en nadien kan je sessies volgen. Hoeveel, dat ligt niet vast. Kim komt in de wijde regio langs: Oostende, Bredene, Oudenburg…

Meer info via Veerkrachtcoach Kim op Facebook en Instagram, veerkrachtcoachkim@gmail.com of 0474 42 09 92.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.