Kim Messens verruilt reis naar china voor eigen tuin

Kim Messens en haar dochter zijn Lena zijn twee handen op één buik. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Door de coronacrisis zag Kim Messens (35) haar prachtige reis naar China in het water vallen. Maar ook haar vijftienjarige dochter mocht in april twee reisjes met haar grootouders vergeten. “Gelukkig kan Lena nog op kamp met de Chiro deze zomer”, klinkt het bij mama, die zelf voor haar eigen achtertuin kiest.

Kim Messens is geen doorsnee alleenstaande mama en is erg herkenbaar aan haar tatoeages. Geen katje om zonder handschoenen aan te pakken, maar als het over haar dochter gaat, dan smelt ze. “Lena en ik zijn al zo lang samen”, glundert ze. “Mijn dochter en ik zijn twee handen op een buik.” Kim heeft er een lange carrière in de horecawereld opzitten, maar sinds een jaar is ze actief als douanier. “Als jong meisje kwam ik als jobstudent in de horeca terecht en ik ben er niet meer weggeraakt. Eens die horecamicrobe je te pakken heeft… Ik werkte niet alleen overdag, maar vaak ook in het nachtleven. Dat was niet altijd even gemakkelijk als alleenstaande mama met een dochter. Maar ik kon gelukkig vaak rekenen op mijn eigen mama en mijn stiefmama en daar ben ik hen wel dankbaar voor.”

“Douane of politie”

Tot Kim vond dat het tijd was om iets anders te doen in haar leven. “Ik twijfelde tussen de douane of de politie. Vrienden hadden me altijd gezegd dat dat wel iets voor mij zou zijn. Uiteindelijk viel mijn keuze op de douane. Ik zat al volop in de voorbereiding voor mijn fysieke testen voor de politie, toen ik te horen kreeg dat ze ook mensen zochten bij de douane. Ik schreef me gelijktijdig in bij de douane en bij de politie. In enkele weken tijd was alles geregeld en kon ik mijn testen gaan doen bij de douane. Ik had ondertussen een datum gekregen om ook bij de politie mijn testen te gaan doen, maar koos uiteindelijk toch voor de douane. Spijt van mijn keuze heb ik nog niet gehad.” Kim staat in voor de passagierscontrole en cargo-afhandeling op de Oostendse luchthaven. “Een boeiende job, dat wel. Maar ook wij kregen in coronatijden klappen. Heel wat van onze mensen, waaronder ikzelf, moesten om beurten telewerken. Ondertussen merken we wel dat de luchthavensector langzaam herstelt.”

Reizen in het water

Corona zorgde er ook nog voor dat Kim niet op reis kon. “Op 27 juni zouden we vertrekken naar China met een groep collega’s. Maar ook die reis viel in het water”, zucht Kim. “Een van onze collega’s is getrouwd met een Chinese dame en dat kwam uiteraard goed uit. Zij zou ons wel wegwijs maken. China is sowieso geen gebied om momenteel naartoe te trekken, zelfs al mochten we gaan… Wel jammer uiteraard, want ik keek er hard naar uit.” Niet alleen Kims, maar ook Lena’s reisplannen vielen in het water. “In de paasvakantie stond in de eerste week een skireis gepland met oma en opa, dat doen we elk jaar”, vertelt Lena. “En ook de tweede week zou leuk worden. Ik zou met mijn andere oma naar Ibiza trekken, maar ook dat ging niet door. Ik keek nochtans hard uit naar die reizen.” Gelukkig gaat het zomerkamp van Lena met Chiro Kadam naar Vorselaar wel door. “Dat maakt mijn twee verloren reisjes wel voor een deel goed”, lacht ze.

Ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om enkele boeken uit te lezen

Ook Kim houdt er, ondanks dat haar mooie reis niet doorgaat, de moed in. “Ik heb een van mijn twee weken vakantie weer ingetrokken. Als ik dan toch thuis bleef, kon ik net zo goed werken. De andere week heb ik deels gespendeerd als toerist in eigen stad. Daarnaast kan ik ook wel genieten van de rust en de stilte in mijn eigen tuin. Ik lees enorm veel en ik heb van de gelegenheid gebruikgemaakt om enkele boeken uit te lezen. Dat doe ik, bij mooi weer uiteraard, in mijn hangmat. Daar kan ik echt wel van genieten. Vakantie in eigen land is zeker ook niet slecht hoor, maar als je moet kiezen tussen thuisblijven of een reis naar China, dan is die keuze natuurlijk snel gemaakt. Maar zoals bij alles in het leven komen er nog wel kansen om de reis toch te maken”, besluit Kim. (JRO)