Kijkwoning en koffiehuis in begijnhof van Kortrijk

Donderdagavond worden de kijkwoning en het koffiehuis Huis van de Grootjuffrouw in het Kortrijkse begijnhof officieel geopend.

De ingang van het begijnhof. © JVGK

Het gaat om een nieuwe fase van de restauratie van het begijnhof, die al in de jaren tachtig werd opgestart. Met de restauratie van de kijkwoning, het Huis van de Grootjuffrouw en vier huurwoningen is een bedrag van 3,5 miljoen euro gemoeid.

Deze fase vormt, na de opening van het belevingscentrum in 2014, een nieuwe belangrijke schakel in de volledige ontsluiting van het Kortrijkse begijnhof. Dit weekend, in het kader van Open Monumtendag, kan iedereen een bezoek brengen aan de gerestaureerde woningen, genieten van gratis optredens op de bleekweide en van een lekkere kop koffie in het Huis van de Grootjuffrouw, die door Koffiequeen Dorine Clement en haar partner Joost Demuynck zal worden uitgebaat.

Het Huis van de Grootjuffrouw.
Het Huis van de Grootjuffrouw.© JVGK

De nieuwe kijkwoning is gelegen naast de grote inkompoort. De ingerichte woning vormt een andere verrassende combinatie met het belevingscentrum. Je ziet er het stereotiepe, folkloristische beeld van de begijnen in de 20ste en 19de eeuw, de begijn als kwezel. In het belevingscentrum ontdekt men, aan de hand van drie verhaallijnen, dat de geschiedenis veel rijker en straffer is, met begijnen die een stad in de stad vormden. ‘Heilige, glorieuze wijven’ die onafhankelijke van kerk en staat leefden.

De kijkwoning is volledig ingericht.
De kijkwoning is volledig ingericht.© JVGK

Van de in totaal 41 woningen resten er nu nog zeven om te restaureren. De restauratie van deze laatste rij woningen zal van start gaan in het voorjaar van 2017. Het gaat om fases 8 en 9, die afgerond zullen worden in 2018. Daarna rest enkel nog de buitenaanleg, gepland in 2019.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.