Kijk een laatste keer binnen in Club Malibu voor de bar voorgoed verdwijnt

De sloopwerken van de voormalige privéclub Malibu zijn volop aan de gang.© Olaf Verhaeghe
De sloopwerken van de voormalige privéclub Malibu zijn volop aan de gang.© Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Een dikke vier jaar na het faillissement van Club Malibu wordt de voormalige bar langs de Brugsesteenweg van top tot teen gesloopt. Zo verdwijnt er opnieuw een bar uit het Kuurnse straatbeeld. Lieven Dendauw en Ann Van Ooteghem van tuincentrum Horta Dendauw kochten het pand op. “Er stonden zelfs nog flessen champagne in de koelkast.”

Wie langs de Brugsesteenweg Kuurne binnenrijdt, zal het ongetwijfeld al hebben gemerkt. De afbraak van de voormalige privéclub Malibu, net naast tuincentrum Horta Dendauw, is volop aan de gang. De fluweelrode zetels zijn al uitgebroken, de spiegelkamer, sauna en danspaal zullen snel volgen.

Vier jaar geleden werd de Franse uitbater van de privéclub failliet verklaard en gingen de deuren van Malibu definitief dicht. Lieven Dendauw en Ann Van Ooteghem van het naburige tuincentrum Horta Dendauw zagen in de leegstaande bar mogelijkheden om hun bloeiende zaak uit te breiden. “Helaas kunnen we door beperkingen op de vergunningen niets nieuws bouwen. Zelfs een parking aanleggen, is niet toegestaan”, legt Ann Van Ooteghem uit. “Maar het is de bedoeling om er een open winkelgedeelte te maken, met tuinhuizen en veel groen. Op die manier willen wij het vooraanzicht van Kuurne een beetje opsmukken.

 © Olaf Verhaeghe
© Olaf Verhaeghe

De Malibu kent een rijke geschiedenis, die teruggaat tot ver in de jaren tachtig. De privéclub met enkele slaapkamers, een sauna en een klein restaurantgedeelte was tot ver buiten Kuurne gekend. “Eigenlijk vooral erbuiten”, glimlacht Ann. “Ik denk niet dat er heel veel mensen uit de eigen gemeente hier vaak over de vloer kwamen. De meeste klanten waren dan ook Fransen.”

“Kort nadat we het pand gekocht hadden, konden we er binnen. Een vreemde ervaring. Eigenlijk was alles ‘zomaar’ achtergelaten. Er lagen overal matrassen en dekens. Er zaten zelfs nog wat flessen champagne in de koelkast”, vertelt Ann. “Die hebben we dan maar zelf ontkurkt.” (lacht)

Inbraken

De teloorgang van de vele bars en clubs langs de Brugsesteenweg is al enkele jaren bezig. Een na één werden ze overgenomen of sloten ze de deuren. Leegstaande clubs zoals Club Malibu vormen wel vaker het doelwit van krakers of inbrekers.

“In de eerste zes maanden is hier enkele keren ingebroken”, knikt Ann. “Veel valt er nochtans niet te rapen, maar blijkbaar vinden sommigen het de kick wel waard. Het pand heeft intussen veel van zijn pluimen verloren. Renoveren is eigenlijk geen optie, slopen wel. Ook al valt het misschien te betreuren dat dit stukje geschiedenis zal verdwijnen, deze hoek van de Brugse-steenweg wordt er wel een pak mooier op.”

Het toeval wil dat enkele honderden meters verderop ook een andere leegstaande club wordt gesloopt. Dichter bij de rotonde met de Rijksweg gaat immers de Pin Up Club tegen de vlakte.

 © Olaf Verhaeghe
© Olaf Verhaeghe
 © Olaf Verhaeghe
© Olaf Verhaeghe
 © Olaf Verhaeghe
© Olaf Verhaeghe
 © Olaf Verhaeghe
© Olaf Verhaeghe
Enkele honderden meters verderop is ook de afbraak van de Pin Up Club aan de gang.© Olaf Verhaeghe
Enkele honderden meters verderop is ook de afbraak van de Pin Up Club aan de gang.© Olaf Verhaeghe

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.