Sinds de politiehervorming in 2001 werkt de Oostendse politie met twee kantoren. Enerzijds het gebouw aan de Alfons Pieterslaan, waar de rijkswacht sinds 1887 was gehuisvest. Anderzijds het stadhuis, waar de lokale politie haar kantoren had sinds het gebouw in 1959 in gebruik werd genomen. Na de eenmaking in 2001 bleef het korps op twee locaties gevestigd. "Dat was voor onze werking een enorm nadeel", vertelt korpschef Philip Caestecker. "Maar ook niet onmiddellijk op te lossen."
...

Sinds de politiehervorming in 2001 werkt de Oostendse politie met twee kantoren. Enerzijds het gebouw aan de Alfons Pieterslaan, waar de rijkswacht sinds 1887 was gehuisvest. Anderzijds het stadhuis, waar de lokale politie haar kantoren had sinds het gebouw in 1959 in gebruik werd genomen. Na de eenmaking in 2001 bleef het korps op twee locaties gevestigd. "Dat was voor onze werking een enorm nadeel", vertelt korpschef Philip Caestecker. "Maar ook niet onmiddellijk op te lossen.""Al sinds 2001 is nagedacht over één gebouw voor alle politiediensten. Diverse denkpistes passeerden de revue, maar het was moeilijk de juiste locatie te vinden. Begin 2017 werd gekozen voor deze vestiging op het Hazegras, aan de Luftshutzbunker uit de Tweede Wereldoorlog. We zitten hier vlakbij het centrum, erg belangrijk omdat het gros van onze tussenkomsten daar gebeurt. Maar ook andere plaatsen in de stad zijn van hieruit vlot te bereiken."Donderdagavond wordt de nieuwbouw officieel geopend door minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V), gouverneur Carl Decaluwé en burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). De verhuizing begint op 11 februari en moet op dinsdag 3 maart afgerond zijn. Het Oostendse korps telt in totaal 350 mensen, politie- en burgerpersoneel. 270 personeelsleden verhuizen uit het stadhuis en de Alfons Pieterslaan naar de nieuwe stek. De overige 80 medewerkers zijn actief in de wijkkantoren, die uiteraard blijven bestaan.De pers kreeg woensdag al een rondleiding in het nieuwe gebouw, dat opvallend fris en luchtig oogt. Grote ramen zorgen voor veel licht en soms prachtige uitzichten op de stad. Hier en daar zijn gezellige hoekjes voorzien, waar de politiemensen eens een koffie kunnen drinken of informeel met elkaar overleggen. Samen met de nieuwbouw presenteert het korps ook een nieuwe huisstijl. 'Recht door zee' wordt de slogan. "Wij zijn doeners, innovatief en oplossingsgericht", verklaart Philip Caestecker.Wie het politiekantoor binnenstapt, komt eerst in een 'accreditatiesas', een veilige ruimte in kogelvrij glas, waar een eerste controle gebeurt. Daarna bereik je een open onthaal. Een aangifte kan dan gebeuren in afgesloten aangifteburelen. De nieuwbouw heeft ook een cellencomplex, met tien gewone cellen, een groepscel en twee aparte cellen voor minderjarigen, officieel 'toezichtkamers' genoemd. Het verschil met een gewone cel is een foto van het strand op de binnenkant van de deur. Het cellencomplex heeft ook een volledig ingesloten buitenruimte, waar gevangenen een luchtje kunnen scheppen. In en om het politiegebouw hangen 84 camera's, waarvan de meeste in het cellencomplex. Het politiegebouw beschikt verder over een garage voor 40 dienstwagens, bureaus, vergader- en leslokalen, een kantine en een dispatching met grote videowall, waarop alle camerabeelden, uit het gebouw of uit de stad, kunnen worden getoond. Een verdieping hoger bevindt zich de crisisroom, waar grote acties worden gecoördineerd. Door een raam kijk je van daaruit mee naar de beelden in de dispatching. Het gebouw is BEN of bijna-energieneutraal. Het verwarmen gebeurt met boorputenergieopslag, een systeem van 38 lussen die 100 m diep in de grond gaan en, simpel gezegd, in de winter warmte uit de grond naar boven halen en 's zomers het teveel aan warmte de grond in sturen. De verwarming of koeling van het gebouw gebeurt via de plafonds. Het nieuwe politiekantoor beschikt ook over groendaken, voorzien van bijenhotels, en 66 zonnepanelen.Het politiegebouw kost 18,5 miljoen euro, inrichting niet inbegrepen, en werd voorgefinancierd door THV Democo-Willemen General Contractor. De komende 30 jaar moet 900.000 euro per jaar worden afbetaald. "Volledig voor rekening van de stad Oostende. Maar je moet weten dat wij nu ook al 450.000 euro per jaar betalen om het gebouw in de Alfons Pieterslaan te huren. Ook de veel te hoge verwarmingskosten vallen weg", aldus korpschef Caestecker. "Dit is het gebouw dat we wilden. In een huis waar onze mensen zich goed voelen, zullen ze nog beter werk leveren."