Kijk binnen bij Marnix De Backer van Koffiebar Adriaan

Marnix in zijn koffiebar. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

In de schaduw van de binnenkort gevierde, 150-jarige Stadsschouwburg staat een neoclassicistisch herenhuis uit 1869. Het ruime pand met statige gevel in de Adriaan Willaertstraat was voorheen kantoorruimte voor een bank. Nu is het de woon- en werkplaats van Marnix De Backer die op het gelijkvloers de mooie koffiebar Adriaan runt. Vandaag staat het pand te koop. “Ik heb hier een kleine drie jaar heel graag gewoond en gewerkt, maar nu is het tijd voor een nieuw hoofdstuk. Ik wil me gaan vestigen op het platteland rond Brugge.”

Marnix De Backer (57), de eigenaar en bewoner van de woning waar we deze week te gast zijn, is geen geboren en getogen Bruggeling. En ook geen West-Vlaming. Dat merken we al vlug als hij de zware voordeur van zijn woonst in de Adriaan Willaertstraat opent en ons begroet. “Dat heb je inderdaad goed gehoord. Ik ben afkomstig uit Oudenaarde, waar ik ook enkele jaren in een brouwerij werkte. Brouwerij Felix. Een kleinere brouwerij die je wellicht niet zal kennen en die intussen ook niet meer bestaat”, vertelt Marnix.

Barista

Met de brouwerij leverden ze geregeld aan warenhuizen. Marnix zag dat die supermarkten goed draaiden en greep zijn kans om een filiaal van Spar over te nemen. “Ik heb dat twintig jaar graag gedaan, maar na al die jaren had ik dan toch weer nood aan een nieuwe uitdaging. Ik nam de tijd om de ideeën voor mijn toekomst rustig te laten rijpen en woonde een tijd op een hoeve in Slypskapelle (een deelgemeente van Moorslede, red.). Na wikken en wegen lonkte het schone Brugge, ook wel omdat mijn vriendin een Brugse is. Ik wilde hier ik iets nieuws opbouwen. En aangezien ik al heel lang kan genieten van een echt lekkere koffie, besloot ik me hierop toe te leggen. Ik volgde een opleiding tot barista (meester-koffiemaker, red.) bij Syntra West in Kortrijk.”

Als ik een koper vind voor het gebouw, wil ik weer op het platteland gaan wonen

(lees verder onder de foto)

De knap ingerichte koffiebar.
De knap ingerichte koffiebar.© Davy Coghe

Daarna volgde de zoektocht naar een geschikt pand voor de zaak die Marnix voor ogen had. Een moeilijke zoektocht, tot hij toevallig op het pand in de Adriaan Willaertstraat botste. “Dit gebouw was perfect gelegen – in het historische centrum maar toch buiten de drukste, toeristische winkelstraten – en heeft een stijlvol karakter. Het gebouw moest eerst nog grondig verbouwd worden. Het behoorde voorheen tot Beobank en zeker binnenin had het, door die inrichting tot kantoren, wat van zijn grandeur verloren. Ik wilde net die pracht er terug in krijgen en kreeg daarvoor degelijk advies en ondersteuning van onder meer de Brugse architect Antoine Dugardyn en Pol Standaert, de specialist in ambachtelijke sierlijsten en mouluren. Zij richtten samen met mij ook het grote appartement boven de zaak in.”

(lees verder onder de foto)

De statige gevel van het pand.
De statige gevel van het pand.© Davy Coghe

Marnix liet ook alle elektriciteit, sanitair, verwarming en rioleringen vernieuwen. Terwijl we van een stevige koffie genieten, kijken we even rond in de koffiebar en het mag gezegd: het resultaat is bijzonder fraai, klassevol en stedelijk maar ook bijzonder warm. Marnix gaf zijn koffiebar, waar je overigens ook kunt ontbijten en een broodlunch nuttigen, de naam Adriaan. Niet alleen vernoemd naar de naam van de straat, maar ook omdat de beeltenis van deze componist en muzikant te zien is in een mooi brandglas boven de voordeur.

Uitzicht op de schouwburg

“Mijn publiek bestaat uit ongeveer de helft toeristen, maar ik krijg ook een pak Bruggelingen over de vloer. Onder hen enkele buurtbewoners die quasi dagelijks langskomen”, vertelt Marnix, terwijl hij ons uitnodigt om ook boven een kijkje te gaan nemen. Daar treffen we op de eerste verdieping een ruime keuken met aansluitende eetkamer, een knusse tv-hoek en badkamer met toilet.

(lees verder onder de foto)

Het salon, met de grote ramen die uitzicht bieden op de Stadsschouwburg.
Het salon, met de grote ramen die uitzicht bieden op de Stadsschouwburg.© Davy Coghe

De grote ramen bieden uitzicht op de Stadsschouwburg en aan de andere kant onder meer op de achterkant van het Huis Ter Beurze. “Op de tweede verdieping zijn er vier slaapkamers, waarvan er eigenlijk maar één dagelijks wordt gebruikt en een tweede enkel in het weekend, als mijn dochter terugkomt van haar kot in Gent”, zegt Marnix, die daarnaast nog een dochter en een zoon heeft die al het huis uit zijn. “Toen ik het idee voor de koffiebar begon uit te werken, was het altijd al mijn bedoeling om dit slechts enkele jaren te doen. Wat mij betreft is nu de tijd gekomen voor een nieuw hoofdstuk. Het concept staat op de rails, loopt goed en ik denk dat zeker een koppel hier nog veel meer kan uithalen, bijvoorbeeld met een uitgebreidere lunchformule. Ook als B&B zijn er mogelijkheden. De zaak staat dus over te nemen, maar ik stel ook het hele gebouw te koop. Als ik een koper vind, wil ik terug naar het platteland gaan. Liefst in de buurt van Brugge. Ik zal sowieso naar de stad blijven komen om te genieten van dit gebouw en zijn omgeving.”

Wie wil hier geen bad nemen?
Wie wil hier geen bad nemen?© Davy Coghe


De beeltenis van Adriaan Willaert siert een brandglas boven de voordeur.
De beeltenis van Adriaan Willaert siert een brandglas boven de voordeur.© Davy Coghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier