Kijk binnen bij Kevin Van Volcem en Tiny De Keyzer van vegan B&B ‘AM/PM’

De badkamer met een indrukwekkend uitzicht. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De Singel is een minder bekend, maar wel heel feeëriek stukje Brugge. Een oase van groen en rust, vlakbij Sint-Andries en de Brugse binnenstad. We worden er verwelkomd door Kevin Van Volcem en Tiny De Keyzer. Zij runnen in hun origineel ingerichte woning ook een … veganistische bed and breakfast, ‘AM/PM’. Er wordt dus uitsluitend plantaardig voedsel geserveerd. “Maar ook vleeseters genieten hier van onze lekkere alternatieven”, zeggen Kevin en Tiny.

Het kleine straatje Singel ligt geprangd tussen de binnenstad, de Smedenpoort en de spoorweg, vlakbij de drukke Torhoutse Steenweg. Toch ervaren we de plek als een oase van groen en rust als we er aanbellen bij Kevin Van Volcem en Tiny De Keyzer.

Kevin werkt thuis als zelfstandig architect, zijn vrouw Tiny is aan de slag bij de muziekschool in Brugge. Maar hun ruime, gerenoveerde woning gebruiken ze ook voor nog een bijkomende activiteit: een bed and breakfast, een veganistische nog wel. “Rond mijn twaalfde ben ik vegetariër geworden”, vertelt Kevin. “Dat heb ik zeker niet van huis meegekregen. Niemand in mijn familie is vegetariër, laat staan veganist. Een goede vriend van mij inspireerde mij. Helaas is hij ondertussen een grote vleeseter geworden. Ik dus niet en sinds drie jaar ben ik veganist. Ik eet dus niks van dierlijke producten: geen vlees of vis, maar ook geen melk of eieren. Net als mijn vrouw trouwens. Toen ik haar leerde kennen, kon ik haar bekeren. (lacht) Maar dat heeft niet veel moeite gekost, hoor.”

Drie jaar verbouwd

Na zijn studies architectuur bleef Kevin nog een tijdje hangen in Gent, maar hij besloot dan toch terug te keren naar de Brugse roots. “We kwamen op het idee om een B&B te beginnen door een collega-architect, die dat ook deed. Met dat idee in het achterhoofd zijn we enkele panden gaan bekijken, waaronder een grote loods in Sint-Andries. Ik heb mee opgeboden, maar ben nu heel tevreden dat ik die uiteindelijk niet heb gekocht. Want dan zou ik niet in dit mooie pand op deze toffe locatie zijn terechtgekomen”, stelt Kevin. “We wonen hier intussen zo’n 13 jaar. Eerst hebben we drie jaar verbouwd. Mijn vrouw zag het aanvankelijk echt niet zitten. Ze vond die gevel enorm ouderwets en de woning was in het geheel erg verouderd en uitgeleefd. Als architect kon ik daar meer door kijken; ik zag vlug de vele mogelijkheden. Toen wij het kochten, was dit huis nog ingedeeld in appartementen. Ik heb de verbouwing zelf uitgetekend en zo veel mogelijk nuttig gebruik gemaakt van de ruimtes.”

(lees verder onder de foto)

Kevin en Tiny.
Kevin en Tiny.© Davy Coghe

De B&B van Kevin en Tiny bevat vier kamers, allemaal voorzien van een eigen badkamer. De woning werd zo ingericht dat de gezinsleden, Kevin en Tiny maar ook de twee kinderen, nog voldoende privacy hebben.. “Hier beneden, in de sous sol zoals dat heet, ontvangen we de gasten. Hier bevindt zich ook de keuken en de grote tafel waar we het ontbijt serveren. We eten niet samen maar gaan wel, voor zover ze dat willen, in gesprek met de mensen”, verduidelijkt Kevin. “Ook niet-veganisten komen hier over de vloer en staan versteld van de vele lekkere alternatieven die wij aanbieden, zoals de door mijn vrouw zelf gemaakte kaas. Het is nog maar sinds januari dat we ook voor de klanten volledig overgeschakeld zijn naar veganistisch. Maar we konden het niet meer over ons hart krijgen om toch nog kaas en eieren te kopen voor de gasten en zo die markt van dierlijke voeding mee in stand te houden. Toch krijgen we zelden negatieve reacties. De mensen vinden het leuk om nieuwe producten te leren kennen.”

De grote eettafel, waar het ontbijt wordt geserveerd voor de gasten.
De grote eettafel, waar het ontbijt wordt geserveerd voor de gasten.© Davy Coghe

In de winter, als de bomen hun bladeren hebben verloren, hebben we hier een prachtig uitzicht over de skyline van Brugge

Kevin neem ons eerst mee naar de tuin, waar hij een bijkomend volume bouwde als slaapkamer voor de zoon des huizes. Daarna gaat het naar de eerste verdieping, waar de privéwoonkamer van het gezin zich bevindt. De televisie staat in een bijzonder fraaie kast. “Die heb ik op de kop getikt bij de uitverkoop van cinema Kennedy destijds. In die kast hingen foto’s waarmee films werden gepromoot”, duidt Kevin.

Paspop met trouwkleed

Ons oog valt ook op een vrouwelijk aangeklede paspop. “Dat is het trouwkleed van mijn vrouw”, lacht Kevin als hij onze verbazing merkt. “We hebben die ook gebruikt in een videoclip voor de elektro-waveband We are ooh people waar mijn vrouw en ik samen met vrienden in spelen.”

(lees verder onder de foto)

Een van de vier gastenkamers in de B&B.
Een van de vier gastenkamers in de B&B.© Davy Coghe

Als we verder opklimmen in de bijzonder hoge woning, treffen we de vier kamers voor de gasten. Op de op één na hoogste verdieping bevindt zich de ruime slaapkamer met badkamer van Kevin en Tiny. “In de winter, als de bomen hun bladeren hebben verloren, hebben we hier een mooi zicht op de skyline van de Brugse binnenstad. Aan de andere kant kijken we dan uit over Sint-Andries. En helemaal in de nok van het dak heeft onze dochter haar kleine, maar knusse kamertje”, besluit Kevin.


Een paspop met het trouwkleed van Tiny trekt de aandacht.
Een paspop met het trouwkleed van Tiny trekt de aandacht.© Davy Coghe


Het knappe tv-meubel, dat vroeger dienst deed in cinema Kennedy.
Het knappe tv-meubel, dat vroeger dienst deed in cinema Kennedy.© Davy Coghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier