Kijk binnen bij groenexperte Chantal Van Rie

De veranda met veel lichtinval en zicht op de tuin. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Deze week zijn we te gast in Assebroek, meer bepaald in de Hortensiastraat waar Chantal Van Rie ons haar fraaie woning met vooral bijzonder charmant stadstuintje voorstelt. Chantal is gepassioneerd door bloemen en planten en maakte van haar passie ook haar beroep. Sinds 2014 heeft ze de leiding over de groendienst van de Stad Damme. “Via mijn nevenactiviteit bij Microtuinen wil ik zoveel mogelijk mensen duidelijk maken dat tuinieren ook op een kleine oppervlakte kan.”

Chantal Van Rie is geboren en getogen in Maldegem, waar ze opgroeide op de boerderij. Ze woont sinds 1990, bijzonder graag naar eigen zeggen, in Assebroek. “We, mijn ex-man en ik, hebben eerst nog korte tijd in Ver Assebroek gewoond maar in 1990 konden we dan deze woning uit 1974 aankopen. Die is perfect gelegen, want het is hier behoorlijk rustig en toch op niet veel meer dan twee kilometer van de Brugse binnenstad”, vertelt Chantal.

“We hebben veel verbouwd want de woning was nogal verouderd, en we hadden natuurlijk ook ruimte nodig voor onze drie kinderen Louis, Manon en Gilles. Er was wel al een veranda aansluitend op de leefruimte, maar die was nogal donker en nauwelijks geïsoleerd. En de woning is veel ruimer en klaarder geworden door de deuren naar de veranda eruit te halen en van de leefruimte eigenlijk een open ruimte te maken. Ik zit hier erg graag omdat ik van hieruit een mooi zicht heb op de tuin.”

Late ‘groene’ roeping

En die tuin is enorm belangrijk voor Chantal. Ze is gepassioneerd door bloemen en planten én slaagde er ook in van haar passie haar beroep te maken. Chantal is sinds 2014 namelijk hoofd van de stedelijke groendienst van Damme. “Een job die ik bijzonder graag doe. Maar eigenlijk is dat wel een eerder late roeping. Op mijn 45ste ben ik gestart met een opleiding ‘groenmanagement’ aan hogeschool Vives in Roeselare, wel via afstandsonderwijs”, legt Chantal uit. “Het diploma dat ik aanvankelijk behaalde, in 1985, was dat van regentes huishoudkunde. Ik heb jarenlang les gegeven, in heel wat verschillende scholen, en heb ook nog als secretaresse in de Brugse Gistfabriek gewerkt. Later heb ik nog op de hoofdzetel van de PTT, het huidige Bpost, in Brussel gewerkt als onthaalhostess. Met drie kleine kinderen was dat echter niet evident, zo ver van huis werken. Daarom ben ik terug in het onderwijs gestapt. Maar ik deed het niet meer graag.”

(lees verder onder de foto)

Chantal in de tuin.
Chantal in de tuin.© Davy Coghe

“Toen mijn zoon informeerde in de hogeschool in Roeselare ontdekte ik de opleiding ‘groenbeheer’. Onder meer door mijn landelijke afkomst ben ik altijd al geïnteresseerd geweest in groen, in struiken, bomen, bloemen en planten. Ik was ook toe aan een nieuwe uitdaging. De eerste jaren combineerde ik die studie nog met mijn job in het onderwijs. Dat was een zware combinatie, iedere zes weken mocht ik examens afleggen. Ik studeerde af in 2013.”

Het ontspant me echt om in de tuin bezig te zijn, maar ik hou er zeker ook van om hier in de zon te luieren

Chantal solliciteerde voor de functie van Deskundige Groen bij het stadsbestuur van Damme. Er waren zo’n 25 kandidaten maar ze won het pleit. “Ik heb al heel wat mooie nieuwe projecten kunnen ontwikkelen in Damme. Zoals bijenvriendelijk groen rondom het administratief centrum in Moerkerke en op andere locaties. En voor ons groenproject rondom de stedelijke bibliotheek in Sijsele hebben we de titel ‘meest bijenvriendelijke tuin van Vlaanderen gekregen’, daar ben ik ook wel trots op. Daarnaast ben ik ook drijvende kracht achter de organisatie Microtuinen, waarmee we minituintjes creëren voor allerlei tijdelijke evenementen, zoals bijvoorbeeld het Urb Egg café en Dok 54. We willen de mensen zo aanzetten tot tuinieren, en aantonen dat dit zeker ook op kleine schaal kan.”

(lees verder onder de foto)

De fraaie tuin met ook een vijvertje.
De fraaie tuin met ook een vijvertje.© Davy Coghe

Geurende klimroos

Ook binnen in de woning staan heel wat bloemen en planten, zoals cactussen en vetplantjes. Op de wereldkaart aan de muur loopt Chantal de landen af waar ze al geweest is. Tijdens haar reizen heeft ze bijzondere aandacht voor de natuurpracht en de tuinen die op haar pad komen. We nemen uiteraard ook een kijkje in de tuin van Chantal, die er nadrukkelijk op wijst dat de tuin er in de zomerperiode nog veel mooier bij staat. “Water is voor mij heel belangrijk dus ik heb ook een vijvertje met waterplanten. In juni bloeit zes weken lang een geurende klimroos, verweven met een violet kleurige Clematis. De tuin is interessant van de voorjaarsbloembollen tot aan de planten en bloemen in het late najaar. Vijgen, bessen, tomaatjes en pluksla worden in de zomer geoogst. Het ontspant me echt om hier bezig te zijn, maar ik hou er zeker ook van om hier in de zon te luieren en na het zonnebad me te verfrissen onder de buitendouche.”

Chantal legde een groendak aan op het tuinhuis.
Chantal legde een groendak aan op het tuinhuis.© Davy Coghe

De namen van haar kinderen in steen gekapt, uitgevoerd door de buurvrouw.
De namen van haar kinderen in steen gekapt, uitgevoerd door de buurvrouw.© Davy Coghe

De kraswereldkaart.
De kraswereldkaart.© Davy Coghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier