Kiezen we voor de pessimistische of de optimistische bril?

Hannes Hosten

De toerismecijfers van de voorbije kerstvakantie aan de kust kan je op twee manieren bekijken. Je kan ze door een pessimistische bril bekijken, maar je kan ook kiezen voor de spreekwoordelijke ‘roze’ bril en een meer optimistische kijk.

De pessimistische kijk is de meest voor de hand liggende. Inderdaad, er kwamen minder dagjesmensen, de hotelsector viel terug op een bezetting van 10 procent en restaurants en cafés zelfs helemaal op nul, om de reden die we allemaal kennen. Voor een regio die in grote mate leeft van het toerisme zijn dat verschrikkelijke cijfers. Zodra de normaliteit terugkeert en de overheidssteun aan de ondernemingen wegvalt, dreigt een slagveld. Volgens financieel informatiebedrijf Graydon staat 20 procent van de bedrijven het water aan de lippen. Nieuwe maatregelen zullen broodnodig zijn om de economie met zo weinig mogelijk kleerscheuren weer op gang te trekken.

Ook tijdens coronastorm blijft de kust voor veel mensen een ideale bestemming

Maar als we het nieuwe jaar goedgemutst willen inzetten en uitgaan van het idee dat optimisme ‘a moral duty’ is, kunnen we de cijfers ook heel anders lezen. Ja, er waren minder dagjesmensen, maar nog altijd 600.000 mensen kozen voor een uitstapje naar zee. Het aantal overnachtingen daalde, maar verschoof ook deels naar vakantiehuisjes en -appartementen. De kust noteerde nog altijd 1,25 miljoen overnachtingen tegenover 1,6 miljoen vorig jaar.

The Crystal Ship by Night lokte meer dan 30.000 mensen en kreeg unaniem lof toegezwaaid. Musea waren helemaal volzet, de billenkarren boerden goed… Kortom, onze kust stààt er en blijft voor massa’s mensen de ideale bestemming voor een reisje of een uitstapje. Het krediet dat we opbouwden, zal ons van pas komen als er weer wat meer mag. Mensen zullen smachten om weer van het leven te genieten. Ook dan zal de kust klaarstaan… en zal blijken of we de juiste bril hebben opgezet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier