Kidsreportage: “In het spoor van het Heilig Bloed”

Een beeld uit de Heilig Bloedprocessie van één van de vorige edities. © (Foto EG)
Redactie KW

Reeds even voor Pasen 2020 stuurde de voorzitter van het processiecomité, ere-gouverneur Paul Breyne, een persbericht de wereld in om te melden dat de Heilig Bloedprocessie afgelast werd omwille van de corona. Later deed Paul Breyne de suggestie om een filmopname van een vorige editie op het internet te plaatsen op zondag 7 juni, processiezondag.

“Dit bracht mij op het idee om Wouter Sinaeve te contacteren”, vertelt regisseur Patrick Ryde. “Wouter is educatief medewerker aan het Ypermuseum en het In Flanders Fields Museum. Wouter kwam begin vorig jaar op het idee om met de leerlingen van de derde graad van de basisschool van Voormezele een kids-reportage te maken over immaterieel erfgoed. De traditie van de processie in Voormezele was voor hem een uitstekend onderwerp.

Online reportage

“Via deze link kan je zien en lezen hoe de kidsreportage tot stand kwam. Daar is ook de Youtubeversie met een duur van 36 minuten te zien van de documentaire die verleden jaar voor, tijdens en na de processie opgenomen werd. Wouter en zijn medewerkers deden het zelfs zo goed dat het Ypermuseum er de International Badges Award (Erasmus+ programma Europese Unie) mee won in september 2019. Via de sociale media en de kerkelijke pers (Kerk en Leven) en (Kerk in Ieper) zullen we in de komende week nog eens ruchtbaarheid geven aan deze kidsreportage van verleden jaar om de leegte van processiezondag in te vullen. Niets belet natuurlijk dat komende zondag 7 juni, de mensen van Voormezele naast de beertjes voor het raam en de witte coronavlag ook de rood-witte vlag van hun dorp zullen uithangen, hun stoep extra schoon vegen en het parcours van de afgelaste processie elk in zijn eigen bubbel gaan afwandelen.

(EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier