KFC Poperinge zet het project’ Kop Op’ op poten: “We willen de mentale fitheid van spelers opkrikken”

Mental coach Maarten Verbeke en voorzitter Kristof Lobeau.© LB
Mental coach Maarten Verbeke en voorzitter Kristof Lobeau.© LB
Redactie KW

Het project ‘Kop Op, sterk met het hoofd’ wordt opgestart binnen KFC Poperinge. Het nieuwe initiatief focust op het mentale welzijn van spelers en trainers. “Mentale problemen blijven, vooral in de diepe Westhoek, nog vaak een taboe en dat willen we binnen onze club aanpakken”, zeggen voorzitter Kristof Lobeau en mental coach Maarten Verbeke.

KFC Poperinge kreeg in 2018, tijdens een audit door Double Pass, de opmerking dat er onvoldoende oog was voor de mentale begeleiding van spelers en clubleden. ”We namen die opmerking ernstig, want we waren inderdaad nauwelijks bezig met het mentale welzijn binnen de club, zowel bij de jeugd als bij de volwassenen en trainers. Door een aantal voorbeelden, serieuze tegenslagen, in de club en door opmerkingen die we kregen in onze audit, zijn we daar beginnen bij stilstaan. Daarnaast zien en zagen we in het voetbal veel talent verloren gaan, omdat het mentale plaatje bij de speler niet klopt”, zegt voorzitter Kristof Lobeau. “Dat is ook logisch want een speler die speelt zonder vertrouwen, doet het minder goed. Ook als er zich een serieuze tegenslag voordoet, wisten wij als club niet altijd wat gedaan. Bij jonge spelertjes, maar ook bij de oudere. Soms kun je veel verhelpen als je rekening houdt met een bepaalde situatie. We hadden lang enkel oog voor het voetbaltechnische en fysieke aspect van de leden. Een beetje zoals in de dagelijkse maatschappij. Presteren en focus op de zichtbare en meetbare aspecten.”

Professionele hulpverleners

Technisch Verantwoordelijke JeugdOpleiding (TVJO) Tom Vandenbussche lag aan de basis van het project. Maarten Verbeke, ex-speler en al jaren toegewijd Studaxer werkte het verder uit en wordt het aanspreekpunt van ‘Kop Op’. ”Men had mij eerder gevraagd als kandidaat-voorzitter van KFC, maar dat aanbod heb ik laten varen. In de verdere uitwerking van de sociale cel wilde ik mij wel in verdiepen. Samen met voorzitter Kristof hebben we ‘Kop Op’ vormgegeven, waarbij het mentale welzijn voor iedereen binnen de club belangrijk is. Het gaat niet enkel om de sportieve prestatie of een goede fysiek”, zegt Maarten Verbeke, die een opleiding tot mental coach volgt bij Voetbal Vlaanderen.

“Op die manier kan ik ook meer kennis en bagage opdoen. We schakelen ook professionele hulpverleners in. Zo hebben we een samenwerking met ‘Spectrum Poperinge’ en daar kan je terecht voor logopedie, ergotherapie, leren, studiebegeleiding en psychologische begeleiding. Daarnaast is er ook een samenwerking met Ilse Hostyn van de psychologenpraktijk ‘De Vestingen Ieper’. Zij zullen opleidingen geven aan de trainers en hen de vaardigheden bijbrengen. Zodat ze het gedrag van de spelers kunnen correct interpreteren. We willen trainers bijvoorbeeld leren hoe ze een probleem kunnen herkennen en wat ze vervolgens kunnen doen.”

Taboe doorbreken

“Mentale problemen blijven, vooral in de diepe Westhoek, nog vaak een taboe en dat willen we binnen onze club aanpakken. Spelers hebben soms te veel zaken aan hun hoofd waardoor goed spelen moeilijk wordt. Vandaar ook de slagzin van het project ‘sterk met het hoofd’. De naam verwijst ook naar Poperinge, stad van keikoppen. Harde werkers die niet zo snel praten over wat er in hun kop omgaat”, klinkt het bij Kristof en Maarten. Voorzitter Kristof Lobeau ontwierp het logo en mental coach Maarten zorgde voor de naam en slagzin. Spelers en trainers kunnen bij Maarten terecht om problemen te bespreken. “Ik maak een inschatting van de situatie en schakel zo nodig professionele hulp in. Alles blijft uiteraard binnenskamers. Daarnaast wil ik benadrukken dat de speler of trainer altijd zelf de touwtjes in handen houdt en zelf kan kiezen er externe hulp wordt ingeroepen of niet.”

Luisterend oor

“We willen een luisterend oor zijn voor alle leden en daarna de juiste mensen aanspreken die kunnen helpen, intern of extern. Daarnaast willen we ook opleidingen geven aan de trainers en hen de vaardigheden bijbrengen. Zodat ze het gedrag van de spelers kunnen correct interpreteren”, zegt Kristof. “Soms haken spelers af en de delicate leeftijdscategorie daarvoor is de 15- tot 17-jarigen. We willen hen helpen om een doordachte beslissing te nemen en hen helpen bij keuzestress. We willen vermijden dat spelers stoppen zonder dat we hen konden helpen. Wordt hij gepest op school? Of in de club? Is hij verslaafd aan gamen? Is er thuis iets mis? Zit hij met twijfels over zijn capaciteiten? Is er een moeilijke communicatie met de trainer of medespelers? Het zijn allemaal vragen waarop we met ‘Kop Op’ misschien een antwoord kan bieden”, aldus Maarten. (LBR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier