Kevin Beirens is horecaman en evenementorganisator:”Ik blijf ondernemend, zelfs in coronatijden”

Kevin Beirens: "Voor Ostend Beach komt er het hele jaar niets binnen. Ik kan ook geen geld toveren." © Davy Coghe
Hannes Hosten

Kevin Beirens (39) verdiende zijn sporen als evenementorganisator en horecaman, net twee sectoren die het door de coronacrisis zwaar te verduren kregen. Toch blijft hij ondernemend. De man achter brasserie Histoires d’O en het Ostend Beach Festival start op vrijdag 26 juni Bike & Bites, het horecagedeelte van de bekende Bikers Loft in Oudenburg.

Kevin ontvangt ons niet aan de Mercator, wel in zijn brasserie Histoires d’O op de Oostendse zeedijk. “Ons terras is uitgebreid, waardoor we niet veel plaatsen verliezen. Het draait nog niet zoals anders in juni, maar wel beter dan verwacht. Ik blijf positief ingesteld.”

Jij durft er zelfs een nieuwe uitdaging bij te nemen.

“Ja, vanaf vrijdag 26 juni neem ik het horecaluik van Bikers Loft in Oudenburg over, het hotel voor fietsers en motards dat al bijna 25 jaar bestaat en vroeger bekend was als het Motorcycle Loft Hotel. We zullen er lekkere streekbieren, toffe cocktails, tapas en kleine gerechtjes serveren, een beperkte versie van de kaart van Histoires d’O. De zaak heeft een prachtig terras en ligt aan het Groen Lint, waardoor er massa’s fietsers passeren. De huidige uitbater blijft het hotel uitbaten. Na de zomer zien we wel verder. Er is heel veel plaats en de locatie leent zich ook uitstekend voor allerhande feesten. Mensen schrikken dat we dit in coronatijden aandurven, maar de meesten zijn wel superenthousiast.”

Hoe heb je de lockdown overbrugd?

“We hebben wat verbouwd en zijn partyboxen gaan verkopen, meeneemmenu’s die we aanboden in samenwerking met bekende Oostendse chefs. Dat werd een enorm succes. We gaan er zelfs op door: begin juli lanceren we de Seabox, een partybox die de klant zelf kan samenstellen. Onze takeaway loopt ook nu nog. Opvallend minder dan tijdens de lockdown, maar het blijft toch een extra kanaal om klanten te bereiken. We gaan er zeker de hele zomer mee verder.”

Ostend Beach, gepland van 10 tot 12 juli, moesten jullie laten afgelasten. Doet dat pijn?

(zucht) “Een triestig verhaal. We waren volop aan het voorbereiden en hadden net het programma gelanceerd toen de lockdown begon. We zagen wel aankomen dat alle grote evenementen zouden worden afgelast, maar toch koester je nog een klein beetje hoop. Voor ons zal het een raar weekend zijn. We proberen wel online iets leuks te doen. We onderhandelen ook al volop over volgend jaar. De meeste dj’s worden gewoon verplaatst naar 2021, maar we krijgen nu ook wat ruimte om te herbronnen.”

Wat met de kleinere evenementen die jullie hadden gepland?

“Die zijn allemaal geannuleerd, maar van zodra wij een datum krijgen waarop we opnieuw kunnen starten, kunnen we heel snel schakelen. Dan staan we klaar om enkele kleinschalige evenementen te organiseren, in open lucht en met respect voor de afstandsregels.

Het geeft me voldoening als ik mensen een leuke tijd kan geven

Op dit moment weet de evenementensector echt van niets en dat maakt veel mensen ongerust. Terwijl in het buitenland wel evenementen kunnen plaatsvinden, in Frankrijk bijvoorbeeld tot 1.000 aanwezigen.”

Hoe zwaar hakt het er financieel in voor jullie?

“Dat is een heel serieuze dobber. Voor Ostend Beach komt er het hele jaar niets binnen. Ik kan ook geen geld toveren. We hebben wat ervaring, want enkele jaren terug kenden we een stormeditie met veel schade en weinig verkochte tickets. Die hebben we gelukkig overleefd. Ook nu geloven we zo sterk in ons festival dat we dit jaar zo snel mogelijk willen vergeten en enkel nog uitkijken naar 2021. Ook voor de horeca geloof ik dat mensen met passie er wel weer zullen komen.”

Evenementen organiseren, hoe lang ben je daar al mee bezig?

“Het eerste dat ik organiseerde, was een fuif in de Vooruit in Gent. Ik was toen 18 jaar. Van het ene ben ik dan in het andere gerold. Dat groeide organisch. Voor een feest in De Haan, waar ik opgroeide en nog altijd woon, boekten we eens Jan Mortelmans, alias dj Ya’Mo. Zo leerden we elkaar kennen, startten samen La Nuit Events op, The Krush Club in het Kursaal en Ostend Beach. Intussen organiseren we nog altijd samen. Met mijn opleiding audiovisuele technieken heb ik niets meer gedaan. Mijn hobby is mijn beroep geworden.”

Waarom zette je ook nog de stap naar de horeca?

“Voor mij heeft dat altijd aan elkaar gehangen, want in de Histoires d’O organiseren we ook veel conceptavonden. Eigenlijk heb ik het concept van de evenementen doorgetrokken naar de brasserie. Ik ben hier een allrounder: op maandag sta ik in de keuken, op de andere dagen spring ik bij waar nodig.”

Wat doe je het liefst, horeca of evenementen?

“Ik doe ze allebei even graag. Dit werk is zo gevarieerd. Elke dag ben ik even enthousiast om eraan te beginnen. Elke dag is anders. Je stuurt constant bij, moet constant schakelen… Dat maakt het boeiend. Of het nu in de brasserie is of op een evenement, het geeft me voldoening om mensen een leuke tijd te geven.”

Wie is Kevin Beirens?

Privé

Geboren in Oostende op 11 juli 1980. Woont in De Haan.

Opleiding en loopbaan

Studeerde audiovisuele technieken aan het RITCS in Brussel. Sinds 2006 evenementorganisator, samen met Jan Mortelmans. Evenementenbureaus, vroeger La Nuit Events en nu Squid Events, baatten van 2009 tot 2017 The Krush Club in het Kursaal uit en organiseren sinds 2010 dancefestival Ostend Beach. Kevin runt sinds april 2011 brasserie Histoires d’O op de zeedijk in Oostende en sinds vrijdag 28 juni ook Bikes & Bites, de horecazaak van de Bikers Loft in Oudenburg.

Vrije tijd

Golfen.