Ketnet en TAZ willen honderdduizend kleurrijke strandbloemen verzamelen

© GL
© GL
Gillian Lowyck

Ketnet en Theater aan Zee (TAZ) slaan deze zomer de handen in elkaar en maken in Oostende De Grootste Bloemenzee van papier. Verwondering, dat is dit jaar één van de hoofdthema’s van het populaire theaterfestival en dat wordt ook letterlijk zo bedoeld. Samen met Ketnet worden kinderen, ouders, grootouders, familie en vrienden warm gemaakt om mee te helpen om honderdduizend kleurrijke strandbloemen te maken. De bloemen zullen op een verrassend moment getoond worden deze zomer in Oostende.

De Grootste Bloemenzee wil inzetten op een zorgeloze én vrolijk gekleurde zomer, het verbinden van generaties en culturele achtergronden en het onder de aandacht brengen van de strandbloem als immaterieel erfgoed aan onze kust. De apotheose wordt een wonderlijke en kleurrijke bloemenzee die onverwacht en onaangekondigd zal verschijnen in Oostende.

“Papieren strandbloemen verkopen, is een unieke traditie”, klinkt het. “We hebben er allemaal wel één of andere herinnering aan. De kleurrijke bloemen in crepepapier waarmee kinderen winkeltje spelen en ze verkopen in ruil voor schelpjes. Deze traditie, die enkel aan de Belgische kust terug te vinden is, werd in januari nog officieel erkend als immaterieel erfgoed in Vlaanderen.”

De Grootste Bloemenzee

Deze zomer worden de papieren strandbloemen extra onder de aandacht gebracht. TAZ en Ketnet willen samen met jong en oud, en over culturele achtergronden heen, De Grootste Bloemenzee creëren. “Daarom roepen vanaf vandaag verschillende Ketnetgezichten en andere BV’s iedereen massaal op om te helpen om honderdduizend bloemen te maken. Ook de speelpleinwerking en jeugdbewegingen werken hieraan mee. De bloemen worden ingezameld in alle Colruyt Laagste Prijzen- en DreamLand-fillialen in Vlaanderen en Brussel.”

Honderdduizend papieren bloemen krijgen een bijzondere plek op Theater aan Zee. Wat er precies mee zal gebeuren, dat is nog geheim. Het idee kwam van Caroline Pauwels, rector van de VUB en tevens TAZ curator van deze editie: “We willen met de Grootste Bloemenzee een moment van intense verbinding creëren. We hebben een periode achter de rug waarbij we allemaal connectie hebben gemist. Samen deze unieke traditie onder de aandacht brengen en kleurrijke bloemen van papier maken kan jong en oud, over culturele achtergronden heen, weer met elkaar samen brengen.”

Verwondering en verbinding

Annemie Gulickx, netmanager Ketnet: “De vraag van Theater Aan Zee kwam op het juiste moment. Na een verwarrend jaar waarin het zoeken was naar elkaar is het fijn dat Ketnet kan meewerken aan een actie die staat voor verwondering en verbinding. Het is bijzonder fijn dat we via deze traditie Ketnetters kunnen verbinden met andere generaties en zo samen de wereld opnieuw kleur kunnen geven.”

Wil je zelf deelnemen? Op Ketnet.be, ketnetvoorouders.be en theateraanzee.be vind je handleidingen om een papieren bloem te maken. De bloem is kleurrijk en mag maximaal 50 cm hoog zijn.

Deel een foto van jezelf met een zelfgemaakte papieren bloem, post hem op sociale media met: #honderdduizendbloemenvanpapier #degrootstebloemenzee #taz2021 #dreamland #colruyt #ketnet #loveoostende #Kusterfgoed en tag @colruyt_be en @dreamland_be. Bezorg je bloem tot 20 juli in een Colruyt Laagste Prijzen of DreamLand winkel in je buurt. Alle bloemen worden door Colruyt Laagste Prijzen en DreamLand ingezameld en naar zee gebracht.

Alle info en een handleiding vind je via Ketnet.be , ketnetvoorouders.be en theateraanzee.be . (GLO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier