Kersvers Lichterveldenaar Fred Deburghgraeve toont zijn vijf favoriete plaatsen

Fred Deburghgraeve met zijn echtgenote Veerle Grymonprez in Groenhove. © Foto Kurt
Bram Vanlerberghe

“Wij willen hier nooit meer weg”, vertelt Frederik Deburghgraeve. Eind 2018 kwam de olympisch kampioen met zijn vrouw Veerle Grymonprez en hun twee kinderen in Lichtervelde wonen, op de grens met Torhout en Baliebrugge. Met plezier laten ze ons kennis maken met hun vijf favoriete plaatsen.

“We wonen nog maar vrij recent in Lichtervelde en weten dat er heel veel toffe plaatsen zijn, maar gingen nog niet honderd procent op ontdekking. Omdat we hier al veel tijd en energie besteedden en de komende paar jaar nog gaan investeren. Toen we een hoeve kochten, wisten we dat er nog werk aan was. We zitten veel hier waardoor we nog niet heel veel in Lichtervelde zijn rondgetrokken. Of het zwembad nu een van onze favoriete plekken is? Als nieuwe inwoner krijg je een kaart om 20 keer te zwemmen, maar ik heb al jaren niet meer gezwommen. Mijn zoon en dochter ook niet meer, maar ik ken het zwembad wel. Toen er werken waren in het zwembad van Roeselare moest de zwemclub uitwijken en dan kwamen we heel regelmatig met de zwem- en waterpoloclub in Lichtervelde en/of Izegem trainen.”

1. Groenhove

“Door de rust staat deze plaats op één. Op momenten dat we vrij zijn en wat tijd hebben, wandelen we heel graag eens met de hondjes. We moeten maar de baan oversteken en we zijn er. Als we er wandelen, gebeurt het al eens dat we iets gaan drinken in de manege of een dagschotel eten in de Groene Specht (in het Diocesaan Dienstenhuis, red.). Het is er zeer rustig om te wandelen. Als we eens quality time willen, zitten we ofwel voor de kachel thuis ofwel gaan we iets eten of wandelen.”

“En als je erdoor loopt, begin je je meteen enkele vragen te stellen. Tenminste als je snakt naar informatie. Je ziet er overal bungalows, sommige leeg en vervallen, andere mooi onderhouden. Opeens zie je er een zwembad in dat bos en kom je te weten dat er in de jaren zeventig en tachtig plannen waren voor een recreatiedomein, maar dat Natuurpunt dat tegen gehouden heeft. Groenhove is echt nog een groene long in Vlaanderen. Daarnaast heb je nog Wijnendalebos, Bulskampveld. Daar gaan we ook heel regelmatig.”

2. Café Wolf

“Dat is een van onze favoriete plekjes in Lichtervelde. We gaan bijna elke vrijdagavond. We zijn bijna altijd de eerste klant, maar we zijn ook altijd opnieuw vroeg weg omdat we nooit echt lang opblijven. We drinken er graag een goed biertje en eten er graag een lekkere snack bij. Een zeer informele stijl. Eigenlijk gaan we heel graag naar de streek van Dranouter. We kennen daar heel veel zaken: ‘t Oud Kerverijtje, De Bralle, De Barbier, De Heksestoel, de Tere Plekke… Ken je de streek? Eén tip: doen! Die sfeer vinden we ook terug in Wolf. Vandaar dat het ons ook zo aantrekt. Als je er een hamburger eet, is het een lekkere hamburger, de patatas bravas zijn origineel. We kunnen er vooral op ons gemak iets eten en drinken.”

3. Het station

“Is dat een favoriete plek? Neen, maar het is wel een zeer belangrijke. Mijn zoon is 20 geworden, mijn dochter wordt 19 dit jaar. Ze heeft wel haar eigen autootje, maar speelt doedelzak in een band in Antwerpen. Haar vriend is van Gent. Ze pendelt dus regelmatig met de trein. We zetten haar dus regelmatig af aan het station en gaan haar er regelmatig halen. Je hebt hier een schitterende verbinding en aan het station is er geen probleem om je auto te parkeren. En je kan ook rechtstreeks naar Brussel zonder te moeten overstappen.”

4. Den Gouden Osse

“Op vrijdagavond kan je er ribbetjes à volonté eten. En als we gaan eten, doen we dat meestal op vrijdagavond. De werkweek is gedaan en dan is dat onze manier om te ontspannen. Dan is er geen haast meer. We zijn er al heel veel geweest, net als in Brasserie De Goeste in Torhout. Je kan er andere zaken eten dan in de klassieke tearooms of restaurants. Bij ons gaat de liefde van de stad of het dorp waar we wonen door de maag. En er zijn nog zoveel plaatsen die we willen verkennen.”

5. Huwynsbossen

“We zullen ons nog eens moeten verdiepen in wat je nog allemaal kan doen, maar naar de Huwynsbossen gaan we ook regelmatig. De laatste maanden zijn we er door het slechte weer iets minder geweest. En na een wandeling kan je nog altijd een lekkere ijscrème eten in de Bossneppe.” (lacht)

“De Huwynsbossen zijn nog heel jong. Toen we nog in Roeselare woonden, gingen we ook geregeld naar de Vierkaven in Moorslede, ook een zeer jong bos, zeer leuk om te wandelen en zeer groot. Maar de Huwynsbossen zijn nog groter. Je kan er genieten van het groen en de rust, maar daarnaast zijn er ook veel mensen die er sportief hun ding kunnen doen. Kortom: het is heel fijn wonen in Lichtervelde. We willen hier nooit meer weg.”