Kersvers kermiscomité van Vichte heeft veiligheidsplan klaar

Het ad hoc kermiscomité v.l.n.r. vooraan de kermiskramers Feeline Vanderbeke, Andrew Furniere en Thibault Vroman (Heidi Coussens, moeder van Feeline en schoonmoeder van Thibault was verontschuldigd), achteraan leden van de Vichtse dorpsraad Wouter Mahieu, Karel Demeulemeester, Youri Devlaminck, Pieter Balcaen, Marianne Van Caenegem, Noël Peers en Piet Bossuyt en schepen van Feestelijkheden Anja Desmet. © GV
Redactie KW

Door corona drong het gemeentebestuur erop aan dat een aantal mensen in Vichte zich zouden verenigen om het kermisgebeuren veilig te laten verlopen. Kermiskramer Andrew Furniere nam het initiatief en sprak de Vichtse dorpsraad aan. Na wat studiewerk bij het ervaren kermiscomité van Anzegem werd een veiligheidsplan opgesteld.

“Onder normale omstandigheden zorgen de gemeentelijke diensten voor de logistieke ondersteuning van de kermis, maar door corona moesten er een aantal maatregelen genomen worden”, zegt schepen van Feestelijkheden Anja Desmet (SAMENéén). “Daarom lanceerde ik een oproep om een kermiscomité op te richten.”

“Omdat het kermisweekend zo kortbij was, hebben we ad hoc een kermiscomité samengesteld met een paar vertegenwoordigers van de Vichteplaats, een aantal marktkramers en de dorpsraad”, vertelt Karel Demeulemeester, voorzitter van de Vichtse dorpsraad. “De organisatie van de kermis moet immers in een gesloten circuit plaatsvinden en dient onder begeleiding en controle van stewards te gebeuren. Veertien dagen geleden werd ik aangesproken door Vichtenaar Andrew Furniere met de vraag om mee een comité op te richten. Met een notitieboekje ben ik dan gaan kijken aan de andere kant van onze gemeente waar de kermis in Anzegem aan de gang was. Ik vond het daar heel inspirerend.”

Kermisprogramma

“In een recordtempo hebben we een plan getekend dat vorige week woensdag goedgekeurd werd op het schepencollege”, vult Pieter Balcaen, bestuurslid dorpsraad aan. “We hebben nu de tijd tot volgend jaar om een kermisprogramma uit te werken. Ideaal zou zijn dat de middenstanders kunnen participeren of minstens hun ideeën geven.”

“Laagdrempelige activiteiten zoals een geitenkoers of een steppenrace moeten de Vichtse kermis nieuw leven inblazen”, vult Demeulemeester aan. “Maar dat moet groeien. Zelf herinner ik me nog de gocartrace op de kermis van ons dorp en dan vooral dat ik ooit een prijsje gewonnen heb als kleine jongen.”

“Als afgevaardigde van de vereniging der Belgische Foornijveraars voor West-Vlaanderen heb ik mee geijverd om de traditionele kermissen terug te laten doorgaan”, vertelt Heidi Coussens. “Ik was bij het gesprek met onze Vlaamse minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) en bij Nathalie Muylle, federaal minister van Werk (CD&V) om op te komen voor onze sector. Het doel hiervan was om de burgemeesters te laten overtuigen dat de kermissen coronaproof konden georganiseerd worden, want de beslissing lag bij hen. We hebben een moeilijk jaar achter de rug, maar sinds september kan er opnieuw weer wat.

(GV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.