Kerstvakantie gigantisch succes, maar mobiliteitsproblemen blijven aanslepen in Oostende

Winter in het Park, met de ijsschaatspiste op de vijver, was het evenement van de kerstvakantie in Oostende. Ook de dagelijkse lichtshow viel opnieuw in de smaak. © Peter Maenhoudt
Gillian Lowyck

De kerstvakantie en bij uitbreiding Winter in Oostende was een succes. De lichttunnel, Winter in het Park, Christmas Village… konden heel wat Oostendenaars en dagjestoeristen bekoren. Slechts één doorn in het oog: de file en mobiliteitsproblemen die drukke dagen in Oostende met zich meebrengen. “We hadden veel sneller in actie moeten schieten. Daarom zullen we een crisisplan opstellen”, zegt burgemeester Bart Tommelein.

Voor het derde jaar op rij werd Winter in Oostende georganiseerd. In de Adolf Buylstraat stond de lichttunnel, die voor de gelegenheid nieuwe muziek kreeg – waaronder een nummer van Rammstein – en nieuwe gekleurde lampen, er was Winter in het Park in het Leopoldpark, de inpakbar in het Feest- en Kultuurpaleis, Christmas Village…

“De nieuwe aanpak van de lichttunnel heeft gescoord”, zegt Pieter Hens van Toerisme Oostende. “Elke avond zagen we dat de Adolf Buylstraat afgeladen vol stond. Daar zijn we dus zeer tevreden over. Ook onze inpakbar in het Feest-en Kultuurpaleis scoorde dit jaar. In totaal zijn er 4.500 cadeautjes ingepakt, dat zijn er meer dan vorig jaar. We merken dat mensen stilaan hun weg vinden en ze het beginnen kennen. Er waren de hele maand december dagelijks drie vrijwilligers aan het inpakken. En het is extra leuk om te weten dat er heel wat gezinnen een stukje Oostende onder de kerstboom hadden liggen”, lacht hij.

Evaluatie volgt

De Oostendse hotelsector is tevreden: “De hele maand noteerden we een bezettingsgraad van zeventig, tachtig procent. In de week was dat iets minder, maar de hotelkamers waren in de kerstvakantie meestal volzet. Dat is iets beter dan vorig jaar.”

“Winter in Oostende is ondertussen een vaste waarde”, gaat Pieter verder. “De omwenteling die we een paar jaar geleden hebben ingezet, is een succesformule. En dit jaar? Sowieso zitten we nog samen met alle organisatoren om te evalueren.” Door de werken in de Adolf Buylstraat kan de lichttunnel er niet staan. “Hoe we dat zullen aanpakken, wordt momenteel onderzocht.”

We reageerden dit jaar veel te laat, maar nu zijn we volop bezig met het mobiliteitsplan

Ook de organisatoren van Winter in het Park blikken met een tevreden gevoel terug. “Het was een absoluut succes”, zegt Bart Goekint van EMO bvba. “De eerste twee, drie weken hadden we heel veel regen en dat zorgde ervoor dat er minder schaatsers waren. Maar de kerstvakantie heeft dat goed gemaakt. Concrete cijfers hebben we nog niet, maar we rekenen op ongeveer een half miljoen bezoekers voor Winter in het Park.”

Bart Goekint benadrukt ook dat de relatie met de buurt en de omwonenden dit jaar fantastisch verlopen is. “We hebben nieuwe maatregelen geïnstalleerd rond geluidsoverlast en kregen slechts één mail. We hebben meteen ingegrepen en het werd snel opgelost. Er is ook geen enkel pv opgesteld. We zijn heel blij dat dat zo goed verlopen is.”

Hardleerse standhouders

Dit jaar was de kerstmarkt ook voor het eerst plasticvrij en moesten alle dranken in herbruikbare bekers geschonken worden. “Vanaf 1 januari was dat verplicht, maar wij zijn er al eerder mee gestart. Jammer genoeg zijn er nog enkele hardleerse standhouders die vooral warme dranken schenken in wegwerpbekers. Maar ik ben er zeker van dat dat volgend jaar helemaal zal veranderen. Roken op café is nu ook not done. Afstappen van wegwerpbekers merkten we trouwens ook direct aan onze vuilniszakken. Een groot verschil.”

Wat brengt de toekomst voor Winter in het Park? “We zijn momenteel aan het onderhandelen met de stad om een verlenging”, zegt Bart Goekint. “Alle reacties waren positief. En als we eerlijk mogen zijn: we zijn misschien niet de grootste kerstmarkt, maar wel de gezelligste. De sfeer die hier hangt, is uniek.”

Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) bevestigt dat de stad momenteel aan het onderhandelen is met de dienst erfgoed om het evenement verder te laten plaatsvinden. Vorig jaar schrapte het stadsbestuur op vraag van het agentschap enkele evenementen, om de druk op het historische park te verminderen. “Ons park is prachtig en het is niet de bedoeling om het te overladen. Daarom dat we graag Winter in het Park en Theater aan Zee willen behouden”, zegt hij.

Mobiele verkeerslichten

Sommige dagen waren bijna even druk als een topdag in de zomer. Dat bracht heel wat mobiliteitsproblemen met zich mee. Lange files, geen vrije parkings… “Dat is inderdaad de keerzijde van het succes”, zucht Tommelein. “We hebben dit jaar veel te laat gereageerd. Daarom dat ik de korpschef de opdracht heb gegeven om een crisisplan op te stellen voor drukke dagen. We zijn volop bezig met het mobiliteitsplan en zullen extra randparkings bouwen, maar zolang die er nog niet zijn, moeten we wagens vroeger kunnen afleiden naar bijvoorbeeld de parking van de NMBS aan het station. Daar moeten we alerter voor zijn. Er werden ook mobiele verkeerslichten geplaatst aan het Leopoldpark, dat hadden we ook sneller moeten installeren.”

“Ik heb maar één woord voor de voorbije kerstvakantie in Oostende: top”, gaat de burgemeester verder. “Zowel van Oostendenaars als niet-Oostendenaars hoorde ik alleen maar positieve dingen. Ik ging niet op reis deze vakantie en kon dus genieten in eigen stad. Ik bezocht Christmas Village een paar keer, net als Winter in het Park. Ik ben een heel tevreden en heel trotse burgemeester.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier