Kerstvakantie 2019 drukste ooit in Brugge

De kerstvakantie 2019 gaat in Brugge de geschiedenis in als de drukste ooit. Dat blijkt uit de Bezoekers Barometer Brugge waarbij op basis van mobiele telefoniedata bezoekersaantallen in kaart worden gebracht.

Op zaterdag 28 december werden de meeste bezoekers in de binnenstad geteld, iets meer dan 60.000, een nieuw record. © Davy Coghe

Tussen 22 november 2019 en 6 januari 2020 werden in de binnenstad van Brugge meer dan 1,4 miljoen bezoekers geteld, waarvan bijna de helft in de kerstvakantie. Voor de volledige eindejaarperiode is dat een status quo ten opzichte van 2018 en voor de kerstvakantie een kleine stijging.

15 topdagen

De eindejaarperiode van 2019 klokte af met 15 topdagen met meer dan 40.000 bezoekers. In 2018 waren er dat 12. De topdagen vallen in de weekends en in de periode tussen Kerstdag en Nieuwjaar. Op zaterdag 28 december werden de meeste bezoekers in de binnenstad geteld, iets meer dan 60.000, een nieuw record.

“Ondanks de globale status quo zien we groei in het aantal dagrecreanten (dit zijn bezoekers uit de 17 omliggende gemeenten, red.) en verblijfstoeristen en een lichte daling in het aantal dagtoeristen” zegt schepen voor Toerisme Philip Pierins. “Met 138.000 aankomsten samen goed voor 234.000 overnachtingen was het nieuwe concept Wintergloed een voltreffer voor de logiessector in de binnenstad. De groei van het internationaal verblijfstoerisme is een duidelijke trend die zich ook in de komende jaren zal doorzetten”, voorspelt schepen Pierins.

“Wintergloed was kwalitatief sterk”

Ook burgemeester Dirk De fauw is niet verrast: “Met Wintergloed lanceerden we niet alleen een aantrekkelijk en vernieuwend concept; met de juiste boodschap in de juiste vorm slaagden we erin om de juiste doelgroep aan te spreken. Door de drukte te spreiden, was ook de beleving veel kwalitatiever dan de vorige jaren. Hier willen we verder op doorgaan”.


Bezoekers Barometer Brugge is een realisatie van Toerisme Brugge en het autonoom provinciebedrijf Westtoer in samenwerking met Proximus.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.