Kerstperiode in mineur voor Brugge: enkel nog lightversie van ‘Wintergloed’ op komst

De liefhebbers van kerstsfeer zullen het wellicht moeten stellen met een mooi verlichte stad, maar weinig andere animatie. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Wie straks wat kerst- en wintersfeer in de stad wil beleven, zal zich moeten tevreden stellen met, als we schepen van Toerisme Philip Pierins mogen geloven, ‘uitzonderlijk mooie sfeerverlichting’. De kerstmarkten op Markt en Simon Stevinplein en de schaatspiste met winterbar aan het Minnewater komen er immers niet. Of hoe het coronavirus ons maar blijft tergen.

Het stadsbestuur en het Brugs Handelscentrum waren tot voort kort nog bijzonder stellig:de kerstmarkt en een uitgebreide ‘Wintergloed’ animatie zouden door gaan. In een aangepaste versie evenwel, met meer afstand tussen de kerstkraampjes en minder drank- en eetstanden maar dus wél een echte kerstmarkt. De erg strenge nieuwe coronamaatregelen die maandag voor het hele land van kracht werden, beslisten er echter anders over. Met een algemene sluiting van de horeca voor vier minstens vier weken en een verbod op kerstmarkten is het bijzonder moeilijk geworden om nog veel kerstanimatie in de stad te gaan organiseren.

Woensdagnamiddag hield het stadsbestuur intern overleg om te bekijken wat wél nog mogelijk is. “De kerstmarkt op zich, met de kraampjes op het Simon Stevinplein en de Markt, gaat sowieso niet door want organisator Brugs Handelscentrum liet eerder al weten dat het in deze omstandigheden voor hen niet meer mogelijk is die te organiseren” zegt schepen van Toerisme Philip Pierins (SP.A). “We zetten wel in op bijkomende en nieuwe verlichting, de sfeerverlichting zal echt wel uitzonderlijk mooi worden, dus ik hoop dat de mensen toch daaraan plezier kunnen beleven. En ook de vele kerstbomen in de stad die beloofd waren komen er uiteraard.”

Stil aan het Minnewater

En wat met de schaatspiste en de winterbar aan het Minnewater, waar vorig jaar zoveel Bruggelingen een mooie tijd beleefden? “Dat wordt een moeilijke zaak, denk ik”, stelt schepen Pierins. “Een drukke schaatspiste is moeilijk te verantwoorden in deze tijden en die bar is al helemaal moeilijk. We weten immers nog niet zeker of de sluiting van de horeca tegen dan al zal opgeheven zijn. En nog los daarvan: de uitbaters ervan moeten toch ook tijd hebben om er zich te kunnen op organiseren.” Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) was woensdagnamiddag ook op het overleg aanwezig en is nog iets duidelijker. “Die schaatspiste zal zeker niet kunnen doorgaan en die bar hangt daar toch een beetje mee samen. Er zijn nog te veel onduidelijkheden. Ook als de horeca over vier weken terug zou open mogen, is het te laat om alles nog rond te krijgen. We willen ook niet beginnen improviseren”, stelt de burgemeester. “Gezien schaatspiste en winterbar wegvallen aan het Minnewater en daar dus minder volk mag verwacht worden, zouden we het Wintergloed-parcours met sfeerverlichting anders gaan situeren. Dus weg van Vesten en Minnewater en meer gefocust op het stadscentrum met de Markt, de Burg en de winkelstraten. Dat zal alvast ook positief zijn voor de vele handelaars en zo willen we toch een voor een warme gloed zorgen in de stad.” (Piet De Ville)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier