Kerstmarkt ‘oude stijl’ aan de Sint-Tillokerk in Izegem

Kim De Coster en schepen Lisbet Bogaert naast de Sint-Tillokerk waar de kerstmarkt zou doorgaan. © Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Op zondag 19 december vindt in Izegem weer de vertrouwde kerstmarkt plaats. Op één dag dus en op één locatie: rond de Sint-Tillokerk. Daarmee wordt het experiment van 2019 met een tweedaagse naar het verleden verwezen. “Het zijn vooral onze verenigingen die de kerstmarkt trekken”, weten Kim De Coster en feestschepen Lisbet Bogaert.

De kerstmarkt in Izegem heeft een verleden op de Grote Markt, maar bleek vooral een succesformule toen geopteerd werd om zich rond de Sint-Tillokerk te posteren. “Op de Grote Markt – maar dat was voor mijn tijd – was er beetje een tweeslachtige situatie. Bij goed weer stond iedereen rond de chalets en was de horeca minder tevreden, bij slecht weer was het omgekeerd”, vertelt Kim De Coster.

Toch werd in 2019 geëxperimenteerd met een nieuwe formule. “Om de Grote Markt en ook de handelaars er meer bij te betrekken, hebben we geprobeerd om er een tweedaagse van te maken op twee locaties. Maar dan ondervonden we dat er op beide locaties wel wat volk was, maar dat je niet meer de sfeer en gezelligheid van weleer had. Vorig jaar is er door corona geen kerstmarkt geweest, voor dit jaar hebben we geopteerd om terug te grijpen naar de oude formule”, doet Kim het verhaal.

Niet onbelangrijk bij dit gegeven is het besef dat de verenigingen de kerstmarkt voor een groot stuk dragen en helpen maken. “Het zijn zij die hun achterban motiveren en zo veel volk op de been brengen. Maar het zijn ook zij die met vrijwilligers hun standen uitbaten. Het is sowieso niet altijd meer evident om vrijwillige handen te vinden, bij onze vorige formule moesten de mensen ook twee dagen paraat staan. Misschien van het goede te veel”, pikt schepen Lisbet Bogaert in.

Verenigingen

Heel wat verenigingen zegden nu al hun medewerking toe. VK Pallieters, vzw Old Car Drivers, Kinderkankerfonds, ’t Vass, de Koninklijke Harmonieën Leo XIII en van de Congregatie en de Footballdads zijn er opnieuw bij. “Kandidaten mogen zich nog altijd bij mij melden. Het is geen vereiste dat je van Izegem bent. Er zijn drie mogelijkheden. Ofwel plaats je zelf een eigen tent, een optie die wij prefereren. Ofwel huur je bij stad een chalet of een tent. Wie nog vragen heeft, kan die uiteraard ook altijd stellen. Maar we willen er weer de gezellige bedoening van weleer van maken. Wij zijn geen verkoopsmarkt, maar met eet- en drankstandjes is het toch altijd een geslaagde avond. We hebben ook het geluk dat het een buitenactiviteit is. Dus hoeven we nog niet te vrezen voor strengere coronamaatregelen.”

Ook de horecazaken in de Sint-Pietersstraat zullen wel weer inpikken op het event. “Dat staat eigenlijk los van onze organisatie, zij nemen daar zelf het initiatief. Maar waar het logistiek nodig is, staan we hen bij.”

De kerstmarkt start op zondag 19 december om 14 uur en duurt tot zowat middernacht. “Dat hangt ook van het weer af. En de verenigingen hebben dan wel nog wat werk om alles af te breken. Mensen komen en gaan natuurlijk, maar op topmomenten zijn zowat 800 mensen aanwezig.”

Verenigingen die op de kerstmarkt een tentje willen optrekken kunnen contact opnemen met kim.decoster@izegem.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier