Kerstman woont in het Frontkwartier in Blankenberge

Michel en Rita hebben met hun ‘kersthuisje’ veel bekijks.© foto WK
Michel en Rita hebben met hun ‘kersthuisje’ veel bekijks.© foto WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Wie dezer dagen in het Frontkwartier langs het huis van Michel Vanparys (56) en zijn vrouw Rita Braem (56) passeert, kan niet anders dan even de pas inhouden en zich vergapen aan al het moois achter het raam.

Leuk detail: de buren van Rita en Michel kunnen in het winterdorp naar elkaar op zoek. “Kijk, hier heb je Freddy die zoals je ziet graag vogelpiek speelt. Dat mannetje daar is Frans met zijn trompet”, glundert Michel, “en ginder zie je onze kleinkinderen die een sneeuwpop maakten. Ook mijn zoon staat hier ergens tussen. Samen met zijn collega’s van de brandweer.”

Julien, de overbuur van Rita en Michel, is op weg met zijn boodschappen. “Julien doet altijd commissies voor de buren”, knipoogt Michel. Het rijhuisje van Rita en Michel, in de Nieuwpoortstraat, staat in de buurt bekend als ‘het huisje van de Kerstman’. Op de gevel loopt een projectie van de Kerstman en zijn elfjes, die druk in de weer zijn in de pakjesfabriek.

“De kinderen uit de buurt zijn er dol op. ’s Morgens vroeg en ’s avonds na school lopen ze altijd even langs, en o wee als de lichtjes niet branden! Sommige kindjes komen hier zelfs hun kerstcadeautjes bestellen”, glimlacht Rita. Michel liet voor de gelegenheid maar eens zijn baard groeien. Hij draagt ook een kersttrui met rendier Rudolf.

Kleine handafdrukjes

“Het schept een band in de straat. Normaal geven we altijd ook een kerstdrink voor de buren, maar door corona kan dat nu niet. Het glühweinhuisje dat ik zelf in elkaar timmerde, zal dus voor volgend jaar zijn”, klinkt het. Michel is timmerman bij de stad.

“Toen Gaston Sampson nog leefde, hielp ik af en toe een handje bij de opbouw van diens jaarlijkse kerstdecor in de Ontmijnersstraat. Ik kende de Sam al van toen ik klein was, van in de carnavalsstoet onder meer. Later, toen ik zelf prins carnaval werd, nam hij me mee op sleeptouw. Uren kan ik je over Gaston vertellen. Een fantastische figuur.”

Michel en Rita zetten Gastons kersttraditie met plezier voort. “Veel mensen kwamen al kijken, te voet of met de fiets. Er is nu anders weinig te beleven hé. Het raam staat elke morgen weer vol kleine handafdrukjes”, knipoogt Rita.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier