Kerstloop in Brugge krijgt ook 35 reumapatiënten aan de start

Redactie KW

Via het project ‘AS in beweging’, waarbij patiënten met reuma worden gestimuleerd om onder professionele begeleiding te bewegen en te sporten, zullen 35 reumapatiënten vrijdag de Kerstloop in Brugge lopen.

“Met ‘AS in beweging’ leggen we de focus op een driehoeksverhouding tussen patiënt, coach en reumatoloog”, zegt dokter Philippe Carron. “De reumatoloog bepaalt of een patiënt kan deelnemen aan ‘AS in beweging’. Vervolgens kan iedere deelnemende patiënt individueel een goed gedefinieerd sportdoel kiezen. De AS-coach stelt een trainingschema op en staat in voor een intensieve begeleiding om dat sportdoel tot een goed einde te brengen.” Zoals bijvoorbeeld de Kerstloop van nu vrijdag dus.

Het project ‘AS in beweging’ zag drie jaar geleden het levenslicht en wil de levenskwaliteit van reumapatiënten verbeteren door een gezondere levensstijl te promoten. “Tot voor kort spitsten we uitsluitend toe mensen met de ziekte van Bechterew. Nadat het netwerk van AS-coaches groter werd en goed was uitgebouwd, besloten we om het project uit te breiden,” zegt dokter Carron. “Nu komt iedereen met een inflammatoire reumatische aandoening in aanmerking.”

(FJA)